Magyar Tudományosság Külföldön

Az Amerikai Magyar Akadémikusok Társaságának VIII. konferenciája

Az Amerikai Magyar Akadémikusok Társasága (AMAT) 8-ik, éves konferenciájára Washington DC-ben, Magyarország washingtoni nagykövetségének épületében került sor 2024. április 5-én.

2024. április 15.

Az Amerikai Magyar Akadémikusok Társasága (AMAT) 8-ik, éves konferenciájára Washington DC-ben, Magyarország washingtoni nagykövetségének épületében került sor 2024. április 5-én.

Az AMAT éves konferenciája immár 8. éve szolgál központi helyszínként az Amerikai Egyesült Államokban élő magyar kutatók számára. A konferencia egyedülálló személyes találkozási pontot kínál a különböző tudományterületekről érkező magyar származású tudósok részére, lehetőséget teremtve arra, hogy bemutassák legfrissebb kutatási eredményeiket, megosszák tapasztalataikat, kapcsolatokat építsenek.

Az esemény a Magyar Tudományos Akadémia, az Amerikai Magyar Akadémikusok Társasága, valamint a washingtoni magyar nagykövetség támogatásával valósulhatott meg, a szervezőbizottság, Nagy Éva, Maliga Pál, Tigyi Gábor, Szabó Sándor, valamint Ács J. Zoltán érdemeként.

A konferencia teljes, angol nyelvű programja, valamint a szekció-előadások absztraktjai az alábbi linkre kattintva érhetők el.

A washingtoni magyar nagykövetség bejárata

A rendezvényt 2024. április 5-én, 9 órai kezdettel nyitotta meg Takács Szabolcs, Magyarország washingtoni nagykövete, valamint Maliga Pál és Nagy Éva, az AMAT társelnökei.

Takács Szabocs, Magyarország washigntoni nagykövete

Nagy Éva, az AMAT társelnöke

Maliga Pál, az AMAT társelnöke

A résztvevők biológia, rákkutatás, oktatás, valamint közgazdaság témakörökben hallgathattak meg előadásokat kiváló szakemberek előadásában.

A köszöntők után Ács J. Zoltán, a George Mason University professzora nyitotta meg az előadások sorát Resurrecting a Legacy plenáris előadásával. Előadásában a tudományos intézetek céljairól és társadalmi hasznáról értekezett.

A konferencia második plenáris előadója Tigyi Gábor volt, aki The War of Immunity against Cancer: How can the Patient Win? címmel tartott előadást.

A rendezvényen Kocsis Károly, a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke összefoglaló jellegű, térképekben bővelkedő előadást tartott Változó közigazgatásiterületi minták a Kárpát-medencében az elmúlt száz évben címmel.

Kocsis Károly, az MTK EB elnökének előadása
A konferencia keretében számos lehetőség nyílt az aktív bevonódásra, az előadókkal való konzultációra, illetve a személyes tapasztalatcserére.