Eseménynaptár

Lindner Ernő: Makro, mini, mikro és nano kémiai szenzorok – székfoglaló előadás

Időpont

2023. június 20., 12:00 óra

Helyszín

MTA Székház, Nagyterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Részletek

A kémiai szenzorok robbanásszerű elterjedése az 1970-es évek elején kezdődött, az anyagtudományok, a molekuláris biológia és a mikrofabrikációs eljárások rohamos fejlődésével párhuzamosan és ezek eredményeire épülve. Lindner Ernő ezzel egy időben kezdett el a dr. Pungor Ernő és dr. Tóth Klára által vezetett kutatócsoportban dolgozni, amelyben ekkor már nemzetközileg is elismert eredményeket értek el az ionszelektív elektródok fejlesztése és az áramló oldatos analízis területén. Saját kutatómunkáját nagymértékben befolyásolták az ebben a csoportban és külföldi kutatólaboratóriumokban tanultak, eredményei sokszor kapcsolódtak az ezekben a laboratóriumokban már folyamatban lévő munkákhoz, illetve azok továbbfejlesztésére inspirálták.

Székfoglaló előadásában (1) a potenciometriás ionszelektív elektródok dinamikus sajátságainak kutatása kapcsán elért eredményeiről; (2) új ionofor-alapú elektródok fejlesztéséről; (3) az ionszelektív membránok határfelületi rétegeinek és belsejének vizsgálatára alkalmas képalkotási módszerek kialakításáról; (4) szuperhidrofób, szilárd belső elvezetéssel készült, mini potenciometriás elektródokról; (5) módosított, voltammetriás kémiai érzékelőkkel nanomólos koncentrációtartományban végzett szelektív mérések lehetőségeiről; (6) mikroelektród-együttesek optimális elrendezéséről; valamint (7) kémiai reagensekkel töltött porózus polimer nanokapszulák szintéziséről és kémiai szenzorként történő felhasználásáról fog beszélni.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az előadásról kép- és hangfelvétel készül, részvételével egyben hozzájárul nyilvános publikálásukhoz.

Szervező

MTA Kémiai Tudományok Osztálya

Kapcsolattartó

Antal Zsuzsa (telefon: 36-1-4116-306)