Magyar Tudományosság Külföldön

Elhunyt Tassonyi Edömér akadémikus, az MTA külső tagja

Szűkebb szakterülete az aneszteziológia, idegtudomány volt. Tassonyi Edömér legjelentősebb tudományos munkái az anesztetikumok idegrendszeri hatásaival és mellékhatásaival foglalkoznak.

2022. január 12.

Tassonyi Edömér Debrecenben született 1940. július 20-án. Diplomájának megszerzése után Miskolcon kezdett dolgozni, a tüdősebészeti osztályon volt aneszteziológus orvos gyakornok, majd Budapestre került az Orvostovábbképző Intézetbe, ahol a gyakorlati aneszteziológiai munka mellett kutatásokat is folytatott. A klinikai aneszteziológiában Gregory G. Szappanyostól tanult a legtöbbet a genfi egyetemi klinikán, 1971 és 73 között. A tudományos kutatásban Francis F. Foldes New York-i professzor volt rá nagy hatással mindvégig. 1993-ban az MTA orvostudományok doktora lett. 18 éven át vezette a neoroanesztéziát a Genfi Egyetemi Klinikán. Alelnöke volt a Frankofon Neuroanesztézia és Reanimációs Társaságnak. Tagja volt az Európai Aneszteziológiai Tarságnak, a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaságnak és a Siciété Suisse d’Anesthésiologie et Réanimation.2006 óta a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára, 2007-ben az MTA külső tagjává választották.

2009-ben Boros Mihály diplomát kapott, 2010-ben pedig Pro Anasthesia Debreceniensis kitüntetésben részesült.

A Magyar Tudomány 2008. júliusi számában így nyilatkozott:

Mindig arra törekedtem, hogy az anesztezia hátterében megbúvó, a klinikus számára „rejtett”, de potenciálisan veszélyes jelenségeket feltárjam….Mindig csapatjátékos voltam, ma is az vagyok. Nagyon szeretem lendületbe hozni, meggyőzni a munkatársaimat. Az ötleteimet mindig megosztottam másokkal, nem féltem attól, hogy esetleg nélkülem valósítják meg azokat. Élvezettel figyeltem, hogy egy-egy ötlet hogyan kristályosodik, gazdagszik, formálódik mások gondolatában, mielőtt megvalósulna. Rengeteget tanultam ebben a folyamatban, ami ma is nagy intellektuális élményt jelent a számomra.