XI. Fizikai Tudományok Osztálya

Állami kitüntetésben részesültek

Augusztus 20-ai nemzeti ünnepünk alkalmából Sólyom Jenő, az MTA rendes tagja, Szabados László, az MTA doktora és Staar Gyula, a Természet Világa nyugalmazott főszerkesztője állami kitüntetésben részesült.

Zebrahal, mint az új kísérleti patkány és a fotonok háborúja: a Szigma – a holnap világa 2017. augusztus 22-i adása Zebrahal, mint az új kísérleti patkány és a fotonok háborúja: a Szigma – a holnap világa 2017. augusztus 22-i adása

Zebrahal, mint az új kísérleti patkány és a fotonok háborúja: a Szigma – a holnap világa 2017. augusztus 22-i adása

Miért érdekes a zebrahal? Hogyan helyettesítheti gyógyszerkísérletek során az emberhez rendszertanilag közelebb álló főemlősöket? Először találtak közvetlen bizonyítékot arra, hogy két foton, vagyis fényrészecske nagy energián egymással ütközve megváltoztatja az irányát. Ez mit jelent pontosan? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphattak a tudományos magazin e heti adásának hallgatói.

Végigsuhant a Hold árnyéka Amerikán Végigsuhant a Hold árnyéka Amerikán

Végigsuhant a Hold árnyéka Amerikán

Magyar idő szerint hétfő este az Egyesült Államok szerencsés lakói – no meg a lelkes árnyékkergetők – ritka és gyönyörű égi jelenségnek lehettek tanúi. Frissített cikkünkben Szabados László írása előtt felvillantunk párat a tegnapi teljes napfogyatkozásról készült legszebb felvételek közül. A cikk végén arra a kérdésre is választ kaphatunk, hogy mikor lesz hozzánk közelebb megfigyelhető ez a ritka tünemény.

Elhunyt Zawadowski Alfréd fizikus, az MTA rendes tagja Elhunyt Zawadowski Alfréd fizikus, az MTA rendes tagja

Elhunyt Zawadowski Alfréd fizikus, az MTA rendes tagja

Életének 82. évében, augusztus 5-én elhunyt Zawadowski Alfréd fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Az akadémikus a magyar fizika egyik legmarkánsabb, a világon mindenütt ismert és elismert, iskolateremtő alakja volt.

Nanoszerkezetekkel cselezik ki a lepkék a stressz hatásait Nanoszerkezetekkel cselezik ki a lepkék a stressz hatásait

Nanoszerkezetekkel cselezik ki a lepkék a stressz hatásait

Az MTA Energiatudományi Kutatóközpont munkatársai kimutatták, hogy a boglárkalepkék szárnyának irizáló kék színe alig változik, ha a lepkéket stresszhatás éri fejlődésük alatt, míg „hétköznapi” színeik erősen fakulnak. Nem véletlen: a nanoszerkezetek révén kialakuló kék színnek komoly szerepe van a lepkék párkapcsolatában.

Aszteroidák árnyékában, a génterápia jövője: a Szigma – a holnap világa 2017. július 4-i adása Aszteroidák árnyékában, a génterápia jövője: a Szigma – a holnap világa 2017. július 4-i adása

Aszteroidák árnyékában, a génterápia jövője: a Szigma – a holnap világa 2017. július 4-i adása

A statisztikusok szerint nem kérdés, hogy előbb-utóbb egy nagyobb aszteroida eltalálja a Földet – a kérdés inkább az égitest mérete és érkezésének pontos időpontja. De hogyan lehet kivédeni egy becsapódást? A tudományos rádióműsor másik témája a génmódosítás volt. Mennyire használható a génterápia? Meddig van jogunk módosítani az emberi génállományt? Az MTA szakértői válaszolnak.

Tízmilliárd évnél régebben került a galaxisok közötti térbe a vas Tízmilliárd évnél régebben került a galaxisok közötti térbe a vas

Tízmilliárd évnél régebben került a galaxisok közötti térbe a vas

Egy valódi kozmikus „régészeti lelet” feltárásával jutottak erre az eredményre európai és amerikai kutatók, köztük a lendületes Werner Norbert. Hogyan utaznak a világűr múltjába a csillagászok? Miért különleges elem a vas? Miről árulkodik a galaxisok közti hatalmas, de nem teljesen üres tér? Minden kiderül Szabados László csillagász írásából, mely végigvezet az elemek kialakulásától a legfrissebb röntgencsillagászati eredményekig.

  • 81 találat
  • További