XI. Fizikai Tudományok Osztálya

Gravitációs hullám és gammakitörés egyszerre Gravitációs hullám és gammakitörés egyszerre

Gravitációs hullám és gammakitörés egyszerre

Újabb mérföldkő a csillagászatban: először figyeltek meg egy jelenséget gravitációshullám-detektorokkal és távcsövekkel is. A két neutroncsillag összeütközéséből származó jelek forrását egy magyar galaxiskatalógussal sikerült gyorsan azonosítani. Ezután közel 70 földi és űrtávcső fordult rá a célpontra, és figyeli még most is a fejleményeket, amelyekből megérthetjük a nehéz elemek kialakulásának folyamatát.

Gyűrűs törpebolygót találtak a Neptunuszon túl Gyűrűs törpebolygót találtak a Neptunuszon túl

Gyűrűs törpebolygót találtak a Neptunuszon túl

Az MTA CSFK Csillagászati Intézet kutatói a Piszkéstetői Obszervatórium távcsövének különleges kamerájával gyűrűt fedeztek fel a Haumea törpebolygó körül. Eredményüket a Nature 2017. október 12-i számában publikálták.

Fizikai Nobel-díj a gravitációs hullámokért Fizikai Nobel-díj a gravitációs hullámokért

Fizikai Nobel-díj a gravitációs hullámokért

Rainer Weiss, Barry C. Barish és Kip S. Thorne kapták az idei fizikai Nobel-díjat - jelentették be kedden Stockholmban, a Svéd Királyi Akadémián. A díjat a gravitációs hullámok észlelésének elméleti megalapozásáért ítélték oda.

Megvan az első Európában is észlelt gravitációs hullám Megvan az első Európában is észlelt gravitációs hullám

Megvan az első Európában is észlelt gravitációs hullám

Ismét két fekete lyuk összeolvadásának híre jutott el hozzánk, azonban ezúttal az olaszországi Virgo is észlelte a jelet az amerikai LIGO detektorok mellett. Az európai detektor mérésekbe való bekapcsolódásával lehetővé vált a gravitációs hullámforrások helyzeteinek sokkal pontosabb meghatározása, és a gravitációs hullámok polarizációs állapotainak vizsgálata is.

Megsemmisült a Cassini – vége a küldetésnek Megsemmisült a Cassini – vége a küldetésnek

Megsemmisült a Cassini – vége a küldetésnek

Az űrszonda húszéves pályafutásának végén, a terveknek megfelelően magyar idő szerint 13:55-kor elhallgatott – a Szaturnusz atmoszférájába lépve darabjaira hullott. Szabados László csillagász írása a műholdas küldetés fináléjáról.

  • 91 találat
  • További