Nemzeti Víztudományi Program

Látogatás a Miskolci Vízműnél Látogatás a Miskolci Vízműnél

Látogatás a Miskolci Vízműnél

Az idei év utolsó ülését a Nemzeti Víztudományi Program Irányító Testülete (IT) Miskolcon tartotta november 24-én. Szűcs Péter (Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar) szervezésében az IT tagjai betekintést nyerhettek a KEOP forrásból korszerűsített Miskolci Vízmű (MiVíz Kft.) működésébe.

LIX. Hidrobiológus Napok Tihanyban LIX. Hidrobiológus Napok Tihanyban

LIX. Hidrobiológus Napok Tihanyban

„A hidrobiológia helye a víztudományokban” címmel szervezték meg a Magyar Hidrológiai Társaság centenáriumi ünnepségeihez kapcsolódóan a LIX. Hidrobiológus Napokat 2017. október 4-6 között az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézetében.

Víz és tudomány – videó az MTA-n rendezett nemzetközi szemináriumról Víz és tudomány – videó az MTA-n rendezett nemzetközi szemináriumról

Víz és tudomány – videó az MTA-n rendezett nemzetközi szemináriumról

Az elmúlt hetek egyik központi témája az Akadémián a víz volt: kiderült, hogy a kormány döntése alapján a Nemzeti Vízstratégia tudományos megalapozását az MTA által koordinált Nemzeti Víztudományi Kutatási Program biztosítja, befejezte munkáját a víztudományi programot kidolgozó, az MTA Ökológiai Kutatóközpont keretében létrehozott Koordinációs Csoport, és nemzetközi szemináriumot is tartottak a témában az Akadémia Székházában. Ez utóbbin készült az a felvétel, amely most megnézhető az mta.hu-n.

Akadémiai víztudományi program: széttagolódás helyett egység Akadémiai víztudományi program: széttagolódás helyett egység

Akadémiai víztudományi program: széttagolódás helyett egység

Folytatható hagyományokkal és a továbblépést lehetővé tévő eredményekkel egyaránt büszkélkedhet a magyar vízkutatás, amelynek legnagyobb feladata a következő években az MTA Víztudományi Programjának a megvalósítása lesz – hangzott el a Magyar Hidrológiai Társaság ünnepi centenáriumi rendezvényén, az Akadémia Székházában.

Célok, programok, lehetőségek – újra Budapesten a Víz Világtalálkozó Célok, programok, lehetőségek – újra Budapesten a Víz Világtalálkozó

Célok, programok, lehetőségek – újra Budapesten a Víz Világtalálkozó

A fenntartható vízgazdálkodás jelentőségére és a klímaváltozásnak a vízkincset érintő veszélyeire figyelmeztettek a Budapesti Víz Világtalálkozó nyitónapján felszólalók. Lovász László, az MTA elnöke arról beszélt: abban, hogy a tiszta víz ne ritka kincs, hanem az élet természetes velejárója legyen gyermekeink és unokáink számára is, a tudománynak is van felelőssége.

A Balaton környezetvédelmi sikertörténet – bemutatták az MTA vízprogramjának első eredményeit A Balaton környezetvédelmi sikertörténet – bemutatták az MTA vízprogramjának első eredményeit

A Balaton környezetvédelmi sikertörténet – bemutatták az MTA vízprogramjának első eredményeit

Csak a szuperszámítógépes kapacitás korlátozza azt, hogy mennyire részletes meteorológiai és a hidrológiai modelleket tudunk alkalmazni a Balaton sajátos légköri cirkulációjának és vízmozgásának jellemzésére – hangzott el többek között a MTA Víztudományi Program első eredményeit bemutató konferencián, amelyet a Magyar Tudomány Ünnepe keretében tartottak. A programot a hazai víztudományi kutatások nemzetközi élvonalba emelése, a kutatások hálózatba szervezése végett indította el tavaszi közgyűlésén az Akadémia.

Döntött az MTA az országos vízprogram megkezdéséről Döntött az MTA az országos vízprogram megkezdéséről

Döntött az MTA az országos vízprogram megkezdéséről

Az MTA Elnöksége elfogadta a Nemzeti Víztudományi Kutatási Programról szóló előterjesztést. A program előkészítésére az MTA 187. közgyűlése keretében vízügyi konferenciát szerveztek, amelyen Áder János köztársasági elnök köszöntötte a szakembereket. A konferencián elhangzott nyolc előadás most videón is megtekinthető.

Vége a tudományos udvariaskodásnak: elindult az Akadémia vízprogramja Vége a tudományos udvariaskodásnak: elindult az Akadémia vízprogramja

Vége a tudományos udvariaskodásnak: elindult az Akadémia vízprogramja

Az MTA átfogó vízügyi programot indít a klímaváltozás kezeléséhez kapcsolódva. A program nyitókonferenciáján Áder János államfő elmondta: a tudomány képviselői közel 25 éve „dörömbölnek” a döntéshozók ajtaján, mára viszont eljutottunk oda, hogy az ajtót be kell törni, és véget kell vetni a tudományos udvariaskodásnak. Az első konkrét lépésként az MTA Víztudományi Intézet létrehozását tervezi, amely megalkotja a nemzeti víztudományi programot.

Elindult az Akadémia nagy vízprogramja Elindult az Akadémia nagy vízprogramja

Elindult az Akadémia nagy vízprogramja

Miért lehet vízhiány Magyarországon is, és hogyan kell felkészülni rá? Mit kell tennünk azért, hogy gyermekeinknek is legyen tiszta ivóvize? Nagy víztudományi programot kezdeményez az MTA, amelynek első lépése egy hétfői konferencia Áder János, Magyarország köztársasági elnöke részvételével.