Konferencia és ünnep – Az MTA Agrártudományok Osztálya és a Talajtani Intézet tudományos ülése Németh Tamás akadémikus születésének 70. évfordulójára

A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztályának Talajtani, Vízgazdálkodási és Növénytermesztési Tudományos Bizottsága, valamint a Talajtani Intézet „A talajtermékenység fenntartása nélkülözhetetlen természeti erőforrásaink hosszú távú megőrzésében” címmel tartott tudományos tanácskozást az MTA Székház Dísztermében. A tiszteletére rendezett eseményen Németh Tamás akadémikus kutatóprofesszort, az Akadémia egykori főtitkárát, az Agrártudományok Osztályának korábbi elnökét is köszöntötték.

2022. május 19.

„A talajnak évezredek óta önmagán túlmutató jelentősége van.
A termőtalajból nő ki például a búza vagy ahogyan Magyarországon
a Tiszántúlon néha még ma is nevezik: az élet. Mindennapi kenyerünkért szól az ima kétezer éve a keresztény kultúrkörben, a jó minőségű termőföld pedig
a tiszta vízzel együtt napjainkra stratégiai jelentőségűvé vált az egész emberiség számára” – mondta ünnepi köszöntőjében Freund Tamás.
Az Akadémia elnöke hangsúlyozta: „Egy a laikusok számára mégoly elvont téma – például a talaj nitrogéntartalma – is fontos gazdasági, élelmiszer-biztonsági kérdéssé válhat egy olyan korban, amikor egyre zsugorodó termőföldekkel, éghajlatváltozással, szélsőségessé váló időjárási jelenségekkel szembesülünk. A talaj védelmére tett globális szintű erőfeszítések szellemi vezetői pedig világszerte a kutatók.”

Freund Tamás a kutatók jelenkori felelősségének és jelentőségének hangsúlyozásával tért át a talajtani, agrokémiai és környezetvédelmi kutatások terén kiemelkedő eredményeket elért akadémikus kutatótárs, Németh Tamás köszöntésére. Az Akadémia elnöke kiemelte, hogy

a 70. születésnapját ünneplő kutató tudományos eredményeit mindig „jövőbe mutató, kulcsfontosságú célok elérésére használta”,

és hogy Magyarország legnagyobb ipari-természeti katasztrófája, a 2010-es ajkai vörösiszap-ömlés után a Katasztrófavédelmi Koordinációs Kormánybizottság Tanácsának elnökeként jelentős részben az ő szakmai irányításával és segítségével valósultak meg a környezetvédelmi, helyreállítási munkálatok.

Németh Tamás átveszi az MTA IV. Agrártudományok Osztálya elnökétől, Balázs Ervintől a 70. születésnapja alkalmából készült köszöntő oklevelet.
További képek a tudományos ülésről a fotóra kattintva nézhetők meg.
Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Balázs Ervin akadémikus, az MTA Agrártudományok Osztályának elnöke
az ünnepeltet köszöntve hangsúlyozta, hogy Németh Tamásnak a talaj varázslatos világát kutató inspiráló tudományos tevékenységét a pályatársak kiemelten elismerik és értékelik, és hogy ez a szakmai megbecsülés elválaszthatatlan az ünnepelt kutató emberi minőségétől: Németh Tamás vezetőként mindig meghallgatott minden felet, és sohasem előre, ideológiai alapon, hanem objektíven, reálisan hozott döntéseket emberi és szakmai kérdésekben. Rajkai Kálmán, az MTA levelező tagja, az Akadémia Talajtani, Vízgazdálkodási és Növénytermesztési Tudományos Bizottságának elnöke nyilvánvaló tudományos eredményei mellett szintén az ünnepelt emberségét emelte ki, megköszönve szakmai útjának egyengetését.

A köszöntéseket a tudományos ülés előadásai követték talajtani, vízgazdálkodási és mezőgazdasági témákban a globális problémák megoldásában való kutatói felelősség jegyében.