RSS

A tudománydiplomácia hírei

A tudomány hírei

 • Célzott gyógyszerbevitel molekuláris tetoválással

  2015.04.23.

  Egy magyar kutatócsoportnak sikerült első alkalommal biológiailag aktív hatóanyagot úgy célba juttatni, hogy hatása mindössze egyetlen sejtre vagy akár sejten belül bizonyos régióra összpontosul. A molekuláris tetoválásnak nevezett módszerről a Chemistry&Biology áprilisi száma címlapon számolt be.

 • Új szupravezető anyagcsaládot vizsgáltak magyar kutatók

  2015.04.23.

  Egy fullerénekre alapozott új, teljes anyagcsalád különleges vezetési és szupravezetési tulajdonságait mutatja be az a közlemény, amelyet a Science Advances, a Science család legújabb online folyóirata közölt. A komplex spektroszkópiai vizsgálatot teljes egészében az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban végezték.

 • Magyar kutatók felfedezése segíthet a világegyetem a titokzatos hideg foltjának megértésében

  2015.04.23.

  2004-ben a csillagászok a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzásban a vártnál jóval hidegebb területet fedeztek fel, melynek létezésére egészen mostanáig nem tudtak kielégítő magyarázatot adni. Egy magyarok által vezetett kutatócsoport most meggyőző elmélettel állt elő - tanulmányukat az egyik legrangosabb asztrofizikai folyóiratban, a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society áprilisi számában [...]

 • Úttörő tanulmány összetett nanoszerkezetek szabályozott szintéziséről

  2015.04.22.

  Janáky Csaba, az MTA-SZTE Lendület Fotoelektrokémiai Kutatócsoport vezetője, amerikai együttműködő partnerével közösen, a polimertudomány legrangosabb folyóirata, a Progress in Polymer Science hasábjain foglalta össze, miként képes az elektrokémia és a fotoelektrokémia hozzájárulni a félvezetőkön alapuló összetett nanoszerkezetek szabályozott szintéziséhez.

 • A technológia és a tapasztalat is kevés a magyar palagázhoz

  2015.04.16.

  Magyarország nem hagyományos típusú földgáz- és kőolajvagyona lényegesen nagyobb, mint a hagyományos. Mégsem érdemes amerikai jellegű palagáz-forradalomban reménykednünk, mert a gáz geológiai értelemben túl fiatal, vizes üledékekben rejtőzik. Ráadásul a nagy mélység és nyomás miatt roppant drága csúcstechnológiát kellene használni a kitermeléséhez, a technológia jelenlegi határait feszegető módon.

 • Mágneses szigetelő topologikus állapotainak nyomában

  2015.04.15.

  Mágneses anyagban megfigyelhető kvantumos Hall-effektushoz hasonló jelenségről számol be Romhányi Judit, R. Ganes (Leibniz-Institut für Festkörper- und Werkstoffforschung, Dresden) és Penc Karlo (MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, Budapest) cikke, mely április 13-án jelent meg a rangos Nature Communications folyóiratban.

 • Magyar csillagászok nyithatnak új fejezetet a Naprendszer kisbolygókutatásában

  2015.04.15.

  Először az MTA CSFK Csillagászati Intézetében működő kutatócsoportnak sikerült az exobolygók vizsgálatára tervezett Kepler-űrtávcsővel két nagyon távoli, a Neptunuszon túl keringő égitest forgását megmérni. A kutatási eredményről, amely új módszert adhat a Kuiper-objektumok megismeréséhez, az egyik legrangosabb csillagászati folyóirat, az Astrophysical Journal Letters számolt be a napokban.

 • Eltüntetni a kelet–nyugati törésvonalat – az ERC elnöke az Akadémián

  2015.04.09.

  Bízik a tudományos közösség erejében, jobban ösztönözné az új EU-tagállamok kutatóit, és örül a magyarok kiemelkedő teljesítményének. A Magyar Tudományos Akadémián járt Jean-Pierre Bourguignon, az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) elnöke.

 • Már készen állnak a Nagy Hadronütköztető kísérletei

  2015.04.08.

  Készen áll a részecskenyalábok fogadására az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN Nagy Hadronütköztetője (LHC) a mintegy kétéves karbantartás után. Az LHC-ban a most zajló finomhangolás végeztével május végén vagy június elején következnek az első, már a fizikusok számára is érdekes ütközések.

 • Egy vulkán, ami megrázta a világot – 200 éve tört ki a Tambora

  2015.04.08.

  Az egész emberiség történelmére hatással volt az az 1815-ben az indonéz Sumbawa-szigeten bekövetkezett katasztrófa, amely miatt barna hó esett a 10 ezer kilométerre fekvő Magyarországon is. Az esemény 200. évfordulója alkalmából a svájci Bernben tartanak nemzetközi konferenciát. Magyarországot Harangi Szabolcs, az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője képviseli, aki bemutatja az MTA Lendület program [...]