RSS

A tudománydiplomácia hírei

 • Sikeresen érvelt az alapkutatások mellett Brüsszelben az MTA elnöke

  Európa legtekintélyesebb tudósai közül hívtak meg hatot abba a küldöttségbe, amely az alapkutatások fontossága mellett érvelt szerdán Brüsszelben. Az elit tudóscsoport tagja volt Sir Paul Nurse, a Royal Society elnöke és Lovász László, az MTA elnöke is. A tanácskozás után az Európai Bizottság kutatásért felelős biztosa ígéretet tett rá, hogy legkevésbé az alapkutatásokra szánt összeget csökkentik azért, hogy finanszírozni lehessen az EU új stratégiai befektetéseit.

MTA
üdülők

A tudomány hírei

 • Magyar kutatók módszere fedi fel a marsi kavicsok titkát

  2015.10.13.

  Több tíz kilométert utazhattak egy ősi marsi folyó medrében azok a kavicsok, amelyeket néhány éve a Curiosity Mars-járó felvételein pillanthattunk meg. Vándorlásuk történetét egy új matematikai modell és rengeteg földi kísérlet segített megérteni. Az eredmények új fejezetet nyithatnak az üledékek eredetének vizsgálatában a Mars mellett a Földön, sőt a Naprendszer más égitestein is.

 • Visszatérhet a malária Magyarországra

  2015.10.13.

  A globális felmelegedés egyik hatásaként ismét megjelenhet Magyarországon a fél évszázada felszámolt malária. A rovarok által terjesztett kórokozók száma és terjedési sebessége ugyanis két alapvető klímatényező függvénye: a hosszú, gyakori és tartós hőhullámokkal terhelt nyáré és az enyhe, viszonylag fagymentes télé – mondta az mta.hu-nak Osvald Ákos, az Egyesített Szent István és Szent László [...]

 • Közgazdasági Nobel-emlékdíj a fogyasztás, a szegénység és a jólét összefüggéseinek elemzéséért

  2015.10.12.

  A skóciai születésű, de az Egyesült Államokban, a Princeton Egyetemen oktató Angus Deaton kapta a 2015-ös közgazdasági Nobel-díjat – jelentették be a Svéd Királyi Tudományos Akadémián. A döntés indoklása szerint Angus Deaton munkássága arra mutat rá, hogy az egyéni fogyasztói döntések vizsgálata nélkül nem lehet eredményes gazdaságpolitikát művelni.

 • Sok hím vagy kevés: a gének döntik el? – Magyar kutatók cikke a Nature-ben

  2015.10.08.

  Mindegy, hogy emlős, madár, hüllő vagy kétéltű: a hímek és nőstények aránya a populációban függ az ivari kromoszómák típusától – mutatta ki az a magyar kutatók vezetésével végzett vizsgálat, amely gerinces fajok ivararányát elemezte. Az izgalmas eredményeket a Nature közölte.

 • Kémiai Nobel-díj a sejtek DNS-hibajavító mechanizmusáért

  2015.10.07.

  Thomas Lindahl svéd, Paul Modrich amerikai tudósnak és az amerikai-török kettős állampolgárságú Aziz Sancarnak ítélte oda megosztva a 2015-ös kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. A kutatók molekuláris szinten térképezték fel, hogy miként működik a sejtekben a DNS-hibajavító mechanizmus. Munkásságuk alapvető hozzájárulást jelentett az élő sejtek működésének megértéséhez, eredményeik [...]

 • Fizikai Nobel-díj a neutrínókkal kapcsolatos kutatásokért

  2015.10.06.

  A 2015-ös fizikai Nobel-díjat Takaaki Kajita japán és Arthur B. McDonald kanadai tudósok kapták megosztva a neutrínókkal kapcsolatos kutatásaikért – jelentették be kedden Stockholmban, a Svéd Királyi Tudományos Akadémián.

 • Orvosi-élettani Nobel-díj 2015: fonálférgek és malária elleni kezelésekért

  2015.10.05.

  A 2015-ös orvosi-élettani Nobel-díjat három kutató kapta megosztva. Felerészben William C. Campbell amerikai és Ōmura Satoshi japán kutató a fonálférgek elleni új terápiákat megalapozó felfedezésekért, felerészben pedig Youyou Tu kínai kutató a malária elleni új kezeléshez vezető eredményeiért - jelentették be hétfőn 11.30-kor a Karolinska Intézetben, Stockholmban.

 • Vörösiszap-ömlés: öt éve történt az ország legnagyobb ipari-természeti katasztrófája

  2015.10.05.

  Egymillió köbméter lúgos ipari hulladék terült szét negyven négyzetkilométeren, tíz halálos áldozat, több mint 150 sebesült, pénzben és számokban nem kifejezhető emberi szenvedés és természeti kár, 38 milliárd forintos helyreállítási költség. A természeti-ipari katasztrófára emlékező konferenciát Lovász László, az MTA elnöke és Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára nyitotta meg.

 • Napfogyatkozás, Wigner-emlékhely, fénystaféta és programok sokasága – ez történt eddig a Fény évében

  2015.10.02.

  Végéhez közeledik a Fény nemzetközi évének nagyszabású hazai rendezvénysorozata, az ősz azonban még tartogat jó pár izgalmas eseményt. Összefoglaló az elmúlt időszak történéseiről és őszi programajánló.

 • A szívhalál megelőzését segíti elő egy új magyar kockázatbecslő rendszer

  2015.09.29.

  A keringési rendszer betegségei vezetik a hazai halálozási statisztikákat, a szívizominfarktusban elhunytak száma eléri az uniós átlag háromszorosát, s ötször magasabb a franciaországi mutatóknál. A veszélyeztetett betegek jelentős részének időben történő kiszűrését segíti az MTA-SE Lendület Kardiovaszkuláris Képalkotó Kutatócsoport kezdeményezésére létrehozott OPeRA projekt, amely október végén kezdi meg [...]