RSS

A tudománydiplomácia hírei

 • Sikeresen érvelt az alapkutatások mellett Brüsszelben az MTA elnöke

  Európa legtekintélyesebb tudósai közül hívtak meg hatot abba a küldöttségbe, amely az alapkutatások fontossága mellett érvelt szerdán Brüsszelben. Az elit tudóscsoport tagja volt Sir Paul Nurse, a Royal Society elnöke és Lovász László, az MTA elnöke is. A tanácskozás után az Európai Bizottság kutatásért felelős biztosa ígéretet tett rá, hogy legkevésbé az alapkutatásokra szánt összeget csökkentik azért, hogy finanszírozni lehessen az EU új stratégiai befektetéseit.

MTA
üdülők

A tudomány hírei

 • Az Alzheimer-kór elleni küzdelmet is segítheti a Lendület program fiatal kutatójának tanulmánya

  2015.08.28.

  A bazális előagyban található kolinerg idegsejtek tanulásban betöltött szerepének vizsgálatát folytatja majd a Lendület program egyik idei nyertese, Hangya Balázs. Az egyesült államokbeli Cold Spring Harbor Laboratoryban megkezdett munkáját az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben viszi tovább.

 • Olcsóbb és tisztább hidrogénezési eljárás születhet a magyar kutatók felfedezése nyomán

  2015.08.25.

  A frusztrált Lewis-párok kémiájával egy merőben új aktiválási elv, egy új paradigma jelent meg a kémiai kutatások területén. E sajátos sav-bázis párok segítségével kiválthatók a hidrogénezési eljárásban katalizátorként használt mérgező nemesfémek. Egy MTA Lendület-kutatócsoport oldotta meg, hogy a frusztrált Lewis-párok ne legyenek érzékenyek a vízre.

 • A migrációtól a geomorfológiáig – Európa vezető földrajztudósai Budapesten

  2015.08.24.

  A legrangosabb európai földrajztudományi fórum helyszíne lesz augusztus 31. és szeptember 2. között a magyar főváros. Az EUGEO, a kontinens földrajzi társaságait összefogó, 1997-ben alakult ernyőszervezet 5. kongresszusán 45 ország 602 kutatója tanácskozik az Európa jövőjét is meghatározó problémákról: többek között demográfiai kérdésekről, klímaváltozásról, urbanisztikáról.

 • A tudományos élet egyetlen „valutája”

  2015.08.12.

  A tudományos szerzőség etikai kérdéseiről, a tudományos teljesítmények mérésének problémáiról és a szerzőséggel kapcsolatos visszaélések etikai jelentőségéről beszélgetett Kovács József orvos bioetikussal, az MTA doktorával Kakuk Péter a Magyar Tudomány augusztusi számában. Az interjúban elhangzottak az intézményi és bizottsági szerepeken, álláspontokon kívül eső magánvéleményeket tükröznek.

 • Saját testünk időzített bombája a rák

  2015.07.31.

  Az utóbbi évek kutatásai egyre világosabban mutatják, hogy a daganatok kialakulásában a környezeti hatásoknál is nagyobb szerepet játszanak saját sejtjeink genetikai hibajavító mechanizmusának gyengéi. A testünkben zajló evolúcióról, a karcinogenezis motorjáról, Angelina Jolie döntéséről és a rákdiagnosztika új lehetőségeiről beszélgettünk az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Genetikai Intézetének [...]

 • Ismeretlen energiatartományok nyílhatnak meg a fizikusok előtt

  2015.07.28.

  A világ legnagyobb részecskegyorsítója, a CERN Nagy Hadronütköztetőjének (LHC) egyik észlelőrendszerében, a CMS-ben végzett, mintegy 50 ezer proton-proton ütközéssel végzett kutatási eredményeket mutatták be az Európai Fizikai Társulat Nagyenergiás Fizikai Konferenciáján Bécsben. A kísérletekben az MTA kutatói is részt vesznek.

 • Több kannabinoid receptor – nagyobb hatás?

  2015.07.28.

  A rekreációs célú kannabiszfogyasztás („füves cigi”) során a szervezetbe jutó és a hatásért felelős THC receptorainak új jellemzőjét fedezte fel az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Nusser Zoltán vezetésével működő Lendület Celluláris Idegélettani Laboratóriuma. Az eredményről a Nature Communications számolt be.

 • Kővé fagyott jég, furcsa légkör: milyen égitest a Plútó az új eredmények fényében?

  2015.07.27.

  Első alkalommal látogatta meg űreszköz a Plútó rendszerét. A majdnem tíz éve úton lévő New Horizons 2015. július 14-én 12 500 km-re haladt el a törpebolygó mellett. Első adatai meglepően fiatal felszínű, változatos hegyvidékkel rendelkező, aktív égitestet mutattak, amelynek a felszínén viszonylag ritkák a nagy kráterek. Kereszturi Ákos, az MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet munkatársának [...]

 • Sok a víz a Balatonban, kiváló a minősége, és nincs algavirágzás sem

  2015.07.23.

  A tartós kánikula ellenére bőven van víz a Balatonban. Nem kell tartani az alacsony vízállás néhány kellemetlen kísérőjelenségétől, mint amilyen például a fonalas algák inváziója a déli parton. A tó vizének és élővilágának állapotáról az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet készített gyorsjelentést.

 • A sejtek mindennapjainak munkásai, a poli(ADP-ribóz) polimerázok

  2015.07.15.

  Sejtjeink egyik fontos enzimcsaládja, az úgynevezett poli(ADP-ribóz) polimerázok, vagyis PARP-ok viselkedéséről publikált összefoglaló tanulmányt a Debreceni Egyetem kutatója. Az MTA Lendület programja által támogatott Bay Péter cikke a sejt- és molekuláris biológia egyik vezető folyóiratában, a Molecular Cellben jelent meg.