RSS

A tudománydiplomácia hírei

 • Sikeresen érvelt az alapkutatások mellett Brüsszelben az MTA elnöke

  Európa legtekintélyesebb tudósai közül hívtak meg hatot abba a küldöttségbe, amely az alapkutatások fontossága mellett érvelt szerdán Brüsszelben. Az elit tudóscsoport tagja volt Sir Paul Nurse, a Royal Society elnöke és Lovász László, az MTA elnöke is. A tanácskozás után az Európai Bizottság kutatásért felelős biztosa ígéretet tett rá, hogy legkevésbé az alapkutatásokra szánt összeget csökkentik azért, hogy finanszírozni lehessen az EU új stratégiai befektetéseit.

MTA
üdülők

A tudomány hírei

 • Saját testünk időzített bombája a rák

  2015.07.31.

  Az utóbbi évek kutatásai egyre világosabban mutatják, hogy a daganatok kialakulásában a környezeti hatásoknál is nagyobb szerepet játszanak saját sejtjeink genetikai hibajavító mechanizmusának gyengéi. A testünkben zajló evolúcióról, a karcinogenezis motorjáról, Angelina Jolie döntéséről és a rákdiagnosztika új lehetőségeiről beszélgettünk az MTA Szegedi Biokémiai Kutatóközpont Genetikai Intézetének [...]

 • Ismeretlen energiatartományok nyílhatnak meg a fizikusok előtt

  2015.07.28.

  A világ legnagyobb részecskegyorsítója, a CERN Nagy Hadronütköztetőjének (LHC) egyik észlelőrendszerében, a CMS-ben végzett, mintegy 50 ezer proton-proton ütközéssel végzett kutatási eredményeket mutatták be az Európai Fizikai Társulat Nagyenergiás Fizikai Konferenciáján Bécsben. A kísérletekben az MTA kutatói is részt vesznek.

 • Több kannabinoid receptor – nagyobb hatás?

  2015.07.28.

  A rekreációs célú kannabiszfogyasztás („füves cigi”) során a szervezetbe jutó és a hatásért felelős THC receptorainak új jellemzőjét fedezte fel az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Nusser Zoltán vezetésével működő Lendület Celluláris Idegélettani Laboratóriuma. Az eredményről a Nature Communications számolt be.

 • Kővé fagyott jég, furcsa légkör: milyen égitest a Plútó az új eredmények fényében?

  2015.07.27.

  Első alkalommal látogatta meg űreszköz a Plútó rendszerét. A majdnem tíz éve úton lévő New Horizons 2015. július 14-én 12 500 km-re haladt el a törpebolygó mellett. Első adatai meglepően fiatal felszínű, változatos hegyvidékkel rendelkező, aktív égitestet mutattak, amelynek a felszínén viszonylag ritkák a nagy kráterek. Kereszturi Ákos, az MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet munkatársának [...]

 • Sok a víz a Balatonban, kiváló a minősége, és nincs algavirágzás sem

  2015.07.23.

  A tartós kánikula ellenére bőven van víz a Balatonban. Nem kell tartani az alacsony vízállás néhány kellemetlen kísérőjelenségétől, mint amilyen például a fonalas algák inváziója a déli parton. A tó vizének és élővilágának állapotáról az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet készített gyorsjelentést.

 • A sejtek mindennapjainak munkásai, a poli(ADP-ribóz) polimerázok

  2015.07.15.

  Sejtjeink egyik fontos enzimcsaládja, az úgynevezett poli(ADP-ribóz) polimerázok, vagyis PARP-ok viselkedéséről publikált összefoglaló tanulmányt a Debreceni Egyetem kutatója. Az MTA Lendület programja által támogatott Bay Péter cikke a sejt- és molekuláris biológia egyik vezető folyóiratában, a Molecular Cellben jelent meg.

 • Okos vírusokkal derítik fel az agykéreg működését

  2015.07.15.

  A látás mechanizmusának egyik régi rejtélye a szemből az agyba jutó információk feldolgozásának módja. Ennek megoldását jelenthetik azok az eredmények, amelyeket magyar, német és svájci kutatók értek el közösen. Vizsgálataikról és az általuk kifejlesztett új módszerekről a Science-ben számoltak be.

 • Mit vár a Plútó melletti elrepüléstől az MTA Csillagászati Kutatóintézetének munkatársa?

  2015.07.13.

  Első alkalommal érkezik emberkéz készítette űreszköz a Plútó rendszeréhez. A közel tíz éve úton lévő New Horizons 2015. július 14-én száguld el a törpebolygóvá lefokozott égitest és holdjai mellett. Vajon mit rejt a Plútó fagyos birodalma, feltárul-e előttünk egy új világ a képeken?

 • Nem a véletlen műve lehet a magyar csillagászok által felfedezett hatalmas égi gyűrű

  2015.07.10.

  Az MTA CSFK, az ELTE, illetve az NKE kutatóiból álló csoport felfedezte a világegyetem eddig észlelt legnagyobb szabályos alakzatát, egy hatalmas, kilenc gamma-kitörésből (GRB) álló gyűrűt. A felfedezést a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (MNRAS) fogadta el közlésre.

 • Újabb lépés az olcsóbb és megbízhatóbb internet felé

  2015.07.10.

  A játékelmélet és a komplex hálózatok geometriája alkalmazásával azonosították és elemezték az MTA és a BME kutatói azokat a vázhálózatokat, amelyek minimális számú kapcsolat felhasználásával képesek maximális navigálhatóságot biztosítani. A kutatás eredményeit a Nature Communications közölte.