Eseménynaptár

Élesztős Pál: Az árulkodó hőmezőkről – székfoglaló előadás

Időpont

2023. május 25., 11:00 óra

Helyszín

MTA Székház, Felolvasóterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Részletek

A körülöttünk lévő élő és élettelen világot a környezetünkben kialakuló hőmezők a múló időben egyértelműen lényegesen befolyásolják (irányítják?). Ennek felfedése és megértése ezért szükséges feladat, mivel mindennapi tevékenységünk hasznára is fordíthatóak. Így van ez a szemcsés anyag gázrendszerű hőcserélők esetében is, ezért vizsgáljuk a különböző, ideális geometriájú szemcsék esetében a szilárd fázisban kialakuló hőmérséklet-lefolyást egyenáramú, illetve ellenáramú hőcserélők esetében is. A különböző szemcsékre bevezetett egyszerűsítő feltételekkel nyert hőmezők analitikus leírása, megválasztva a megfelelő méret nélküli változók számszerű értékét, elkerülhető lehet a felületi rétegek túlhevítése vagy alulhűtése. A szemcsékben ébredő hőmező ismeretében (elfogadható) egyszerűsítő feltételek bevezetésével, megoldható a szemcsékben ébredő feszültség lefolyások időbeli vizsgálata.

A hőmezők kellő megismerésével elérhető lett egy különleges feladatokra használt nyomástartó edény menetfészkének felújítása, betartva a felújításnál kért nagyon szigorú követelményeket, mint a javítás alatt elért maximális hőmérsékletek, maximális deformációk, maradék feszültségek vagy az anyagi fázisok kívánt összetétele. Más esetben az időben változó hőmezők ismerete és annak összefüggései segítenek felfedni bonyolult szerkezeti részek váratlan meghibásodásait.

 

 

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az előadásról kép- és hangfelvétel készül, részvételével egyben hozzájárul nyilvános publikálásukhoz. A felvétel megtekinthető lesz az MTA YouTube-csatornáján.

Szervező

MTA Műszaki Tudományok Osztálya

Kapcsolattartó

Bakallár Imola (telefon: 411-6307)