Magyar Tudományosság Külföldön

Videósorozat: Tudománnyal a világ körül

Videósorozat: Tudománnyal a világ körül - Magyar tudósok az Egyesült Államokban. A Novák Tamás és Oláh Olívia munkája nyomán készült videósorozatot, a „Magyar Tudósok - USA" youtube csatornán tették közzé.

2022. május 13.

Az Egyesült Államokban nagyon sok magyar származású kiváló tudós dolgozik évtizedek óta, akik közül sokan nem kellőképpen ismertek Magyarországon, pedig kiemelkedő teljesítményük, életútjuk sok érdekességet tartalmaz. Mellettük egyre több olyan fiatal, feltörekvő tudós/vállalkozó is tevékenykedik, akik a következő években Magyarország hírnevét öregbíthetik a világban. Olyan szakemberekkel készülnek interjúk, akik tudományos teljesítményük mellett vagy sikeres vállalkozók, vagy a közösségépítésben töltenek be fontos szerepet, és élettörténetük tanulsággal szolgálhat sokak számára. Pozitív és negatív tapasztalataik motivációt jelenthetnek mindenki számára a tudományos elköteleződést, a tenni akarást és a közösségépítést tekintve.

A Novák Tamás és Oláh Olívia munkája gyümölcseként készült, a „Magyar Tudósok - USA" youtube csatornán megosztott videók:

Nagy-Szakál Dorottya, fiatal kora ellenére, komoly nemzetközi szakmai tapasztalattal rendelkezik többek között a mikrobiom, a molekuláris diagnosztika, az új generációs szekvenálás, a gyermekgasztroenterológia, és a fertőző betegségek területén. A New Yorki-i Biotia magánlabor klinikai és kutatási igazgatója, a SUNY Downstate Medical Center-kutatóprofesszora, és a New York-i Tudományos Társaság elnöke.

Nagy György nyelvész és közgazdaságtan tanár, 1964 óta él New York állam fővárosában, Albanyban. 1968-óta a Hudson Valley Community College tanára. Bár angolul autodidakta módon tanult meg, jó néhány szótárat írt, valamint több mint ezer magyar nótát fordított le angol nyelvre. Doktori értekezését Molnár Ferencről írta – német nyelven, már az Egyesült Államokban. Emellett egész életében aktívan sportolt, az amerikai súlyemelő szövetség alelnöke volt.

A New Jerseyben élő Záborszky László agykutató szakterülete a neuroanatómia és a neurobiológia. A Semmelweis Egyetem elvégzése után Szentágothai János intézetében dolgozott 1981-ig. Azóta az Egyesült Államokban él, a Rutgers Egyetem professzora. Egyik kutatási területe, hogy a bazális előagy kolinerg sejtjeinek pusztulása, milyen mechanizmusokon keresztül járul hozzá az Alzheimer-kóros betegek agykérgében bekövetkező, anatómiai és funkcionális változásokhoz.

Milwaukee-ban él Moravcsik Edit nyelvész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. Főként a tipológiáról, a szintaxisról és a magyar nyelvről jelentek meg művei. A nyelvek iránti szeretettel, családja évtizedekre visszatekintő történetének dokumentálásával, rendkívüli aktivitással éli nyugdíjas napjait is Moravcsik Edit.

Washington D.C kertvárosában él Révész Kinga kémikus. Kutatásiban a stabil izotópok, elsősorban a hidrogén, a szén és az oxigén felhasználásával foglalkozott. Tanulmányokat végzett a talajvízben megjelenő metángáz források azonosítására és mennyiségi meghatározására, ami fontos ismereteket adott a palagáz kiaknázásának hatásairól is. 12 évig a Washingtoni Magyar Klub elnöke volt, amelyet a II. világháború után, többek között Bay Zoltán, Gróf Teleki Géza, vagy Nagy Ferenc volt miniszterelnök neve fémjelzett.

A New York-ban élő Forgács Gábor sikeres tudós és üzletember, innovátor, akinek cége a tőzsdére is bevezetésre került. Elméleti fizikus és biomérnök, aki e két tudományág ötvözésével, kutatásait a gyakorlatban kamatoztatja. Az általa alapított cégek többek között bio printeléssel, valamint sejtalapú hús előállításával foglalkoznak, ma még megoldatlan tudományos kérdésekre keresve a választ.

Mócsy Ágnes elméleti fizikus (New York) lenyűgöző életpályája során számtalan európai és amerikai városban élt és kutatott, különböző fizikai témákban. Hosszú időn keresztül érdeklődése középpontjában a nagy energiájú nukleáris folyamatok álltak, különösen az Ősrobbanást követő anyagképződés. Az utóbbi időszakban a tudomány művészi eszközökkel történő értelmezése és bemutatása foglalkoztatja, ezen kívül dokumentumfilmeket is forgat. Brooklyni otthonában mesélt életéről.