A kelet-ukrajnai frontról a tudomány palotájába

Több mint egy évvel az elismeréséről szóló hivatalos bejelentés után, 2023. július 24-én vette át a Magyar Tudományos Akadémia Székházában az MTA Arany János Fiatal Kutatói Díját Traski Viktor kárpátaljai magyar matematikus. Az ungvári egyetem díjnyertes kutatójának Kollár László, az MTA főtitkára adta át a kitüntetést. Traski Viktor eredetileg az MTA 195. közgyűlésén, a Külső Tagok Fórumán vehette volna át a díjat, de akkor csupán videoüzenetet tudott küldeni, mivel az ukrán hadsereg katonájaként harcolt a kelet-ukrajnai fronton.

2023. július 26.

„Kvadratikus φ-SubGauss-féle véletlen értékek és folyamatok” – ez lett volna a Magyar Tudományos Akadémia Arany János Fiatal Kutatói Díjával elismert Traski Viktor előadásának témája tavaly tavasszal, az MTA 195. közgyűlésén tartott Külső Tagok Fórumán. Az Ungvári Nemzeti Egyetemen valós és komplex függvénytant, funkcionálanalízist és valószínűségszámítást is oktató matematikus a háború miatt azonban akkor nem tudott elutazni a budapesti rendezvényre. Küldött viszont egy rövid videót, amelyben – miközben távoli robbanások zaja hallatszott – röviden ismertette kutatásait, majd reményét fejezte ki, hogy a járvánnyal és háborúval sújtott időszakot követően személyesen is be tud majd számolni eredményeiről az Akadémián.

Több mint egy évvel később, immár a Magyar Tudományos Akadémia Székházában Traski Viktor azt mondta: nem gondolta volna, hogy egy évet kell várnia, hogy személyesen is eljöhessen Budapestre.

Traski Viktor az MTA Arany János Fiatal Kutatói Díjának átvételekor.
Balról jobbra: Kocsis Károly akadémikus, a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke, Traski Viktor, Erdei Anna akadémikus, az MTA főtitkárhelyettese, Kollár László akadémikus, az MTA főtitkára.
Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

„Háborúban hallgatnak a múzsák” – idézte köszöntőjében a római szállóigét Kollár László akadémikus, az MTA főtitkára. Mint mondta, háborúban nemcsak a kultúra, hanem a tudomány is veszélyben van, pedig éppen a kultúra és a tudomány jelentheti az összekötő kapcsot a különböző népek között.

Kocsis Károly akadémikus, a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke a kárpátaljai magyar kutatót köszöntve arra emlékeztetett, hogy már a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló 1994. évi XL. törvény 2009. évi módosítása az MTA közfeladatainak sorába emelte a határon túli magyar tudományosság ügyét. A külhoni magyar tudósok, kutatók munkájának jutalmazására, elismerésére alapított Arany János-díjat három kategóriában – Életműdíj, Kiemelkedő Tudományos Teljesítmény díj, Fiatal Kutatói Díj – ítéli oda az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság.

A testület értékelése szerint Traski Viktor kötelességtudó, céltudatos, aktív fiatal kutató, aki olyan kutatásokat végez, amelyeknek a jövőben is lesznek innovációs alkalmazásaik.

Névjegy

Traski Viktor



Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Tudományos kutatásait az Ungvári Nemzeti Egyetem Matematika Karának hallgatójaként kezdte. Az egyetem befejezése után kutatásait a Tarasz Sevcsenko Kijevi Nemzeti Egyetem Matematika és Mechanika Karán folytatta aspiránsként. 2016-ban védte meg kandidátusi disszertációját, és szerzett PhD-fokozatot a fizikai és matematikai tudományok területén. Kutatási területe a valószínűségelmélet és a matematikai statisztika, ezen belül a véletlen változók és sztochasztikus folyamatok különböző osztályainak tanulmányozása. A sztochasztikus folyamatok osztályainak tanulmányozása és ilyen új osztályok definiálása aktuális téma. A 20. század közepéig többnyire csak a Gauss-féle sztochasztikus folyamatok kerültek előtérbe, de az 1960-as évek végétől különböző sajátosságok figyelembevételével olyan véletlen változók és a sztochasztikus folyamatok olyan osztályai jelentek meg, mint a Sub-Gauss-féle, a szigorúan Sub-Gauss-féle, a Pre-Gauss-féle, a φ-Sub-Gauss-féle és mások. Az új gyakorlati sajátosságok a véletlen változók és sztochasztikus folyamatok új osztályainak megjelenéséhez vezettek. Ezekből a megfontolásokból jutott el az új osztály, mégpedig a kvadratikus φ-Sub-Gauss-féle véletlen változók és sztochasztikus folyamatok definiálásához. Ez az osztály jóval szélesebb, mint a kvadratikus Gauss-féle osztály, mivel az exponenciális függvény hatványkitevőjében nem az x2 függvény szerepel, hanem egy megfelelő φ-függvény, amely részesetben lehet x2 függvény is. Kutatásai során már bebizonyította, hogy a definiált osztály olyan elemeket tartalmaz, amelyek felhasználhatóak többek között a compressive sensing módszerben, mégpedig a mérőmátrixok elemeiként. Az új osztályt nemcsak definiálni sikerült, hanem alaptulajdonságait kidolgozni is. A kutatásból számos publikáció született olyan külföldi folyóiratokban, mint a Random Operators and Stochastic Equations és a Communications in Statistics – Theory and Methods. 2017-ben társszerzőkkel együtt megjelentette az Estimation of Covariance Functions of Gaussian Stochastic Fields and their Simulation című monográfiát, 2019-ben pedig az Introduction to Raman Measurements and Spectra: From Fundamentals to Apllications in Materials, Sensing and Medicine-t. Kutatásait és eredményeit számos hazai és külföldi konferencián mutatta be. Traski Viktor az MTA köztestületének külső tagja, a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács tagja.

A díjátadó zárásaként Traski Viktor egysége, a 128-as számú hegyi dandár tüzérségének katonái által készített emléktárgyat, egy a dandár szlogenjével és jelzésével ellátott löveghüvelyt ajándékozott az MTA főtitkárának.

A díjátadó ünnepségen készített képgaléria a fotóra kattintva nézhető meg Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Az ünnepélyes díjátadóról felvétel készült, az mta.hu-nak pedig interjút is adott Traski Viktor. A felvételt és az interjút hamarosan publikáljuk honlapunkon.