Magyar Tudományosság Külföldön

Külhoni Gábor Dénes-díjban részesült Tigyi Gábor kutatóorvos, az MTA külső tagja

Ez évben immár 34. alkalommal került átadásra a Novofer Alapítvány által 1989-ben létrehozott Gábor Dénes-díj, mely a civil szféra közismert műszaki alkotói elismerése Magyarországon. Máig 263-an részesültek ezen elismerésben. A Gábor Dénestől származó „Találjuk fel a jövőt” jelmondat üzenete napjainkban különösen aktuálissá vált az élet minden területén, hiszen csak a tudatosan alakított jövő hozhat megoldást gondjainkra.

2022. december 22.

A Kuratórium döntése alapján Külhoni Gábor Dénes-díjban részesült Dr. Tigyi Gábor kutatóorvos, a Tennessee Egyetem (University of Tennessee) Élettani Intézet Harriet Van Vleet Alapítvány professzora azon kutatásaiért, amelyek szabadalmazott, úttörő eredményeket hoztak, jelesül a lizofoszfatidsav (LPA) mint biológiailag aktív mediátor azonosításáért, az autotaxin enzim (ATX) kutatásában végzett eredményes munkájáért, amelyben megalapozta, majd bizonyította annak szerepét a tumor rezisztenciában, valamint a nagy dózisú ionizáló sugárterhelés egészségkárosító hatásának kivédésére, a sugárbetegek életmentő kezelésére alkalmas gyógyszer kidolgozásáért.

Dr. Tigyi Gábor professzor Pécsett született. A Pécsi Orvostudományi Egyetemen nyert orvosi diplomát, majd az MTA Szegedi Biológiai Központjában dolgozott. Az SZBK-ban felfedezte, hogy a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár sztár vegyülete, a Covinton, gátolja az immunsejtek agyba való bejutását, és az autóimmun sclerosis multiplexes betegek kezelésére is alkalmas. Ezen a felfedezésen alapulva a Covinton új indikációja miatt a vegyület szabadalmi védettsége 15 évvel meghosszabbítható volt.

1986-ban a Kaliforniai Egyetemen (University of California, Irvine) felfedezte a lizofoszfatidsav lipid mediátort, amelyről kiderítették, hogy az őssejtek pluripotenciájának esszenciális regulátora. Felfedezése egy egész új kutatási és ipari fejlesztési terület kialakulását indította el. Legjelentősebb tudományos eredményei közé tartozik a lizofoszfolipid mediátor család tagjainak azonosítása, in silico lizofoszfolipid receptor modellek fejlesztése, amelyeket sikeresen alkalmaztak gyógyszerek fejlesztésében. Kimutatta, hogy a lizofoszfatidsav képes a nagydózisú ionizáló sugárkárosodás genotoxikus hatására létrejött sejthalál kivédésére, ezáltal a sugárbetegek életmentő kezelésére is alkalmas.

Gyógyszertervezési tevékenységét kiterjesztette az autotaxin gátló molekulák fejlesztésére, amelyek a tumor őssejteket elpusztítják, ezáltal lecsökkentik a rákos áttéteket és a terápiás rezisztenciát. Új kezelési eljárást dolgozott ki a fog gyökéreben szunnyadó őssejtek aktiválására, amelyek a fogállomány pótlásával képesek természetes regenerációval meggyógyítani a fogszuvasodást. Fejlesztő kutatásaiból származó hat szabadalmára két biotechnológiai vállalat, az RxBio Inc. és a StemDen-USA létesült. 233 tudományos közleményét és 10 könyv fejezetét eddig 17.400 alkalommal idézték. Az MTA külső tagja, az Arany János-érem, az Otto Wheely- (USA) és a Nagayoshi-díj (Japán) kitüntettje.

Forrás: https://mta.hu/data/dokumentumok/egyeb_dokumentumok/2022/Sajtoanyag-GDD-2022_(1).pdf