Magyar Tudományosság Külföldön

Korbonits Mártát, az MTA külső tagját választották az Endokrinológiai Társaság elnökének

Az angol székhelyű 70 éves Endokrinológiai Társaság [Society for Endocrinology] három éves mandátummal választotta meg elnökeként az MTA külső tagját. Korbonits Márta a szervezet történelmének első külföldi illetőségű – s egyben második női – elnöke.

2023. június 13.
Korbonits Márta a londoni Queen Mary Egyetem anyagcserével és endokrinológiával foglalkozó professzora. Korbonits az egyetem egyik vezető klinikai tudósa az agyalapi mirigy daganatképződéseivel és a családi izolált hipofízis adenomák klinikai, transzlációs és kísérleti vonatkozásaival foglalkozó kutatói között, valamint úttörő szerepet vállalt a különböző hormonok metabolikus hatásaival kapcsolatos vizsgálatokban is.
Erőssége abban rejlik, hogy sikeresen adaptálja az alapvető tudományos kísérleteket klinikai problémák alapjára, majd ezeket visszavezeti klinikai tanulmányaiban.
A kutatás mellett orvosi praxist is vállal, ellátja az endokrin betegségekben szenvedő betegeket a Szent Bertalan Kórházban, oktatói tevékenységet is folytat, e mellett pedig MSc- és PhD- hallgatói is vannak.
Jelenleg a több mint 18 000 kutatói tagsággal rendelkező
Endokrin Társaság éves ülésének irányító bizottságában dolgozik, sőt a szervezet három éves mandátummal megválasztotta elnökének. Megkapta az Endokrinológiai Társaság 2015-ben alapított Delbert A. Fisher Research Scholar Award díját is.
Forrás: https://endocrinenews.endocrine.org/
A Gerald D. Aurbach-díjat a kiemelkedő transzlációs kutatásokért olyan kiemelkedő kutatások elismeréseként adják át, amelyek felgyorsítják a tudományos felfedezések klinikai alkalmazásokba való átmenetét. Az ezzel a díjjal támogatott transzlációs kutatások általában szakértelmet, együttműködést és tudományágak közötti elkötelezettséget követelnek.