Eseménynaptár

Miklós László: A geográfiai/tájokölógiai tudományok alkalmazásai és a környezetpolitika – székfoglaló előadás

Időpont

2023. október 17., 14:00 óra

Helyszín

MTA Székház, Nagyterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Részletek

A geográfiai/tájökológiai alapkutatások és alkalmazott kutatások. Miért érdekes ez a téma? Mennyire tudomány az alkalmazott tudomány? Az alkalmazás tudománya.

A természetföldrajztól/tájökológiától a környezetpolitikáig. Az alkalmazások fokozatai. Példák: Morfometria-topikus, chorikus és topochorikus mutatók – térbeli összefüggések – lejtődinamika-zónák – víz és anyagbilancia – erózióveszély és művelhetőség – optimális földhasználat. Abiokomplexum – biotóp – tájtakaró – ökológiai jelentőség – területi ökológiai stabilitás – a zöld felület szükségessége. Geo-ökoszisztéma – célirányos interpretációk – tájökológiai tervezés. Szlovákia Tájatlasza.

Milyen tudomány kell a környezetvédelemhez? És a környezetpolitikához? Az ágazatcsoportokon átnyúló diszciplínák – ezek még tudományok? Holisztika és fenntartható fejlődés. Környezettudományok. Környezetpolitika.

Mit szeretnénk mi, tudósok? Sikeres koncepciók: a tájökológiai tervezés (LANDEP), az ökológiai stabilitás területi rendszere (ÚSES).

Integráció és ágazati hozzáállások. Mi akadályozza az integrációt? Mit tehetünk mi a tudomány terén?

 

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az előadásról kép- és hangfelvétel készül, részvételével egyben hozzájárul nyilvános publikálásukhoz. A felvétel megtekinthető lesz az MTA YouTube-csatornáján.