Kitüntetések a nemzeti ünnepen – Széchenyi-díj, Magyar Érdemrend

Magyarország köztársasági elnöke március 15. alkalmából kitüntetéseket adományozott. A Széchenyi-díjakat és a Magyar Érdemrend parancsnoki keresztje kitüntetéseket a Parlament kupolacsarnokában, a Magyar Érdemrend további fokozatait a Pesti Vigadóban tartott ünnepségen adták át.

2024. március 14.

Az MTA tagjai, illetve doktorai közül Széchenyi-díjban részesült:

Hermann Róbert történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, egyetemi tanára nemzetközi történelemtudományt is gazdagító tudományos pályája, több évtizede példaadó szakmai megalapozottsággal és magas színvonalon végzett kutatói és oktatói tevékenysége elismeréseként.

Józsa János Balázs vízépítő mérnök, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, rector emeritus, egyetemi tanára a víztudomány területén elért, nemzetközileg is jelentős kutatási eredményei, valamint kiemelkedő oktatás- és tudományszervezői munkája, illetve a kutatói utánpótlás nevelésében folytatott iskolateremtő tevékenysége elismeréseként.

Korinek László Dezső kriminológus, rendészettudós, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, professor emeritus a rendészettudomány területén meghatározó jelentőségű szakmai munkája, példaadó oktatói és oktatásszervezői, illetve sokrétű társadalmi tevékenysége elismeréseként.

Madas Edit irodalom- és művelődéstörténész, medievista, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, nyugalmazott egyetemi tanár a kódexek történeti vizsgálata és katalogizálása, a korai magyar írásbeliség és a latinitás története terén is meghatározó eredményei, a szentek és a szentség hírében elhunytak élete mellett a prédikációirodalom terén is kiemelkedő kutatásai elismeréseként.

Simon István biofizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, kutató professor emeritus a fehérjetudomány terén végzett, világszinten is nagyra értékelt kutatói tevékenysége, iskolateremtő oktatói és tudományos közéleti tevékenysége elismeréseként.

Szabó Gábor fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, rector és professor emeritus iskolateremtő lézerfizikai kutatásai, valamint a magyar felsőoktatás nemzetközi kapcsolatainak kiépítése és a tudományos együttműködések kialakítása terén is meghatározó tevékenysége elismeréseként.

Zrínyi Miklós vegyész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, professor emeritus értékes tudományos pályafutása, a mágneses nanorészecskék által irányítható gélrendszerek tudományágának megteremtése, a polimergélek kutatásában elért eredményei, széles körű nemzetközi együttműködések kialakításával végzett kutatói, egyetemi oktatói és szakmai közéleti tevékenysége elismeréseként.

A díjazottak csoportképe a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadásán, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Parlament főlépcsőjén 2024. március 14-én. Elöl középen Sulyok Tamás köztársasági elnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök (b-j). Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Széchenyi-díj (vagy nagydíj) adományozható annak, aki a tudományok,
a műszaki alkotások, a kutatás, a műszaki fejlesztés, a gyógyítás és
az oktatás-nevelés terén kivételesen magas színvonalú, példaértékű, nemzetközileg is elismert eredményt ért el – így rögzíti a díj odaítélésének feltételeit az 1990. évi XII. törvény. A Széchenyi-díjjal okirat, jutalom, jelvény és emlékszobor jár.

A díjjal járó emlékszobor 89 mm magas, bronzból készült, aranyozott, Széchenyi István alakját formázó kisplasztikai alkotás. Az emlékszobor talapzata 255 mm magas, 40 mm átmérőjű, rézből készült henger, amelynek a szobrot tartó felső része aranyozott, alsó, oklevéltartó része ezüstözött.

A Magyar Tudományos Akadémia tagjai, illetve doktorai közül a Magyar Érdemrend parancsnoki keresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült:

Bollobás Béla Széchenyi-díjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia, a Lengyel Tudományos Akadémia és a Brazil Tudományos Akadémia külső tagja, az Academia Europaea és a Royal Society tagja, a Trinity College
professzora, a University of Memphis címzetes professzora, a matematika, a kombinatorika, valamint a valószínűségszámítás és a perkoláció területén végzett, nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő tudományos tevékenysége elismeréseként,

Gulyás Balázs orvos, neurobiológus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a Magyar Kutatási Hálózat elnöke, a szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem egyetemi tanára több évtizedes, nemzetközileg is kimagaslóan eredményes és elkötelezett kutatói pályafutása, példaadó oktatói és tudományos közéleti tevékenysége, valamint a magyar-szingapúri tudományos és oktatási kapcsolatok fejlesztésében betöltött meghatározó szerepe elismeréseként;

Kellermayer Miklós Szent-Györgyi Albert-díjas orvos, az orvostudomány doktora, a Pécsi Tudományegyetem professor emeritusa az egyedi molekulamódszerek fejlesztése és alkalmazása, valamint a nanobiotechnológia területén folytatott kutatói és oktatói munkája elismeréseként.

Kondorosi Éva Széchenyi-díjas kutatóbiológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az Academia Europaea alelnöke, a Magyar Kutatási Hálózat kutatóprofesszora nemzetközileg is nagyra értékelt kutatómunkája, különösen a növények és baktériumok együttélésének kutatásában elért nagy jelentőségű eredményei, az általa alapított meghatározó tudományos műhely vezetőjeként végzett tevékenysége, példaértékű tudományos életpályája elismeréseként.

Raczky Pál Széchenyi-díjas régész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusa, egyetemi tanár kivételesen értékes és eredményes kutatásai, a polgár-csőszhalmi kőkorszaki település leleteinek nemzetközi együttműködés keretében történő tudományos feltárása és láthatóvá tétele érdekében végzett odaadó munkája, valamint a birtokában lévő régészeti lelőhely tulajdonjogának a Magyar Nemzeti Múzeumra való átruházásával a nemzeti értékek tárát gyarapító, önzetlen és példamutató tevékenysége elismeréseként.

A Magyar Tudományos Akadémia tagjai, illetve doktorai közül a Magyar Érdemrend parancsnoki keresztje a csillaggal polgári tagozat kitüntetésben részesült:

Pokol Béla a szociológiai tudomány doktora, jogtudós, politológus, volt alkotmánybíró és országgyűlési képviselő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusa Magyarország alkotmányos rendjének védelmét szolgáló felelősségteljes munkája, az államelmélet, a jogbölcselet és a politikatudományok területét is gazdagító tudományos pályája, a szociológia és a demográfia, illetve a társadalom alrendszereinek vizsgálata terén folytatott kutatásai, valamint értékes közéleti tevékenysége elismeréseként.

Venetianer Pál állami díjas biológus, biokémikus, kutatóprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és egykori Szegedi Biológiai Központjának igazgatója a biológia területén végzett kiemelkedő tudományos életpályája, különösen a biokémia és a molekuláris biológia kutatása terén elért, nemzetközileg is figyelmet érdemlő kutatásai, valamint elkötelezett és példaértékű oktatói tevékenysége elismeréseként.

A Magyar Tudományos Akadémia tagjai, illetve doktorai közül a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

Veisz Ottó Bálint agrármérnök, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Magyar Kutatási Hálózat Agrártudományi Kutatóközpontja Mezőgazdasági Intézetének volt igazgatója, kutatóprofesszora, a Pannon Egyetem címzetes egyetemi tanára, a Széchenyi István Egyetem tiszteletbeli doktora.

A Magyar Tudományos Akadémia tagjai, illetve doktorai közül a Magyar Érdemrend Tisztikereszt, illetve a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetéseket vehetett át:

Bata-Csörgő Zsuzsanna orvos, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának igazgatóhelyettese,

Csutak Adrienne szemész szakorvos, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Klinikai Központja Szemészeti Klinikájának igazgatója, egyetemi tanár, a Magyar Szemorvostársaság főtitkára,

Dér András okleveles fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Magyar Kutatási Hálózat Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója,

Ferdinandy Péter orvos, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese, Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetének igazgatója, egyetemi tanár, a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság elnöke,

Guttman András okleveles vegyészmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, egyetemi tanár, a Pannon Egyetem Bio-nanotechnológiai és Műszaki Kémiai Kutatóintézete Horváth Csaba Elválasztástudományi Laboratóriumának vezetője,

Hórvölgyi Zoltán okleveles vegyész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, egyetemi tanár, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszéke Kolloidkémiai Csoportjának vezetője,

Krasznahorkay Attila János fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Magyar Kutatási Hálózat Atommagkutató Intézete Kísérleti Magfizikai Osztályának vezetője, tudományos tanácsadó, a Szegedi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára, az Academia Europea tagja,

Molnár Zsolt botanikus, etnoökológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Magyar Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója,

Müller Veronika pulmonológus, klinikai onkológus, infektológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara Pulmonológiai Klinikájának igazgatója,

Vékey Károly Zoltán vegyész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Magyar Kutatási Hálózat Természettudományi Kutatóközpontja Szerves Kémiai Intézetének professor emeritusa, a Magyar Kémikusok Egyesülete Tömegspektrometriai Társaságának elnöke.