Az Akadémia vezetőinek levele az MTA ukrajnai köztestületi tagjaihoz

A Magyar Tudományos Akadémia segítségét felajánló levelet küldtek az intézmény vezetői az MTA Ukrajnában élő köztestületi tagjainak. „Valamennyien súlyos aggodalmat és felelősséget érzünk az ukrajnai és azon belül a kárpátaljai magyar tudósok, akadémiai köztestületi tagok, egyetemi, főiskolai oktatók, kutatók, hallgatók és családtagjaik, valamint minden Ukrajnában élő magyar iránt” – olvasható a levélben. Az Akadémia részt vállal azoknak a fogadásában, akik lakhelyük elhagyására kényszerülnek és Magyarországra menekülnek. Ennek első lépéseként az MTA információs pontot létesített, ahol elsősorban köztestületi tagjainak megkereséseit fogadja.

2022. február 26.

A Magyar Tudományos Akadémia
ukrajnai köztestületi tagjainak

Budapest, 2022. február 26.

Tisztelt Ukrajnai Köztestületi Tagjaink!

A Magyar Tudományos Akadémia választott vezetése, Elnöksége, köztestülete és az egész magyar tudományos közösség megdöbbenéssel követi az ukrajnai háború fejleményeit. Mélységes sajnálattal és együttérzéssel tölt el bennünket az a helyzet, amelybe az ukrajnai lakosság került. Valamennyien súlyos aggodalmat és felelősséget érzünk az ukrajnai és azon belül a kárpátaljai magyar tudósok, akadémiai köztestületi tagok, egyetemi, főiskolai oktatók, kutatók, hallgatók és családtagjaik, valamint minden Ukrajnában élő magyar iránt.

Egymással összefogva mindent meg kell tennünk a magyar közösség tagjainak, családjainak biztonsága, jólléte, létfeltételeinek biztosítása érdekében. Az Akadémia különleges felelősséget érez Kárpátalja magyar értékeinek megőrzéséért, így a magyar közösséget szolgáló állami, oktatási, kulturális, tudományos és vallási intézményekért, társadalmi szervezetekért és ezek munkatársaiért, személyi állományáért.

Bízunk benne, hogy Kárpátalját megkíméli a háború, és belátható időn belül egész Ukrajnában helyreállnak a biztonságos és rendezett élethez szükséges feltételek. Ugyanakkor fel kell készülnünk a helyzet kedvezőtlen alakulására is. Az Akadémia a magyar hatóságokkal, kutatóintézetekkel, egyetemekkel és további hazai intézményekkel együttműködve részt vállal azoknak a fogadásában, akik lakhelyük elhagyására kényszerülnek, és Magyarországra menekülnek. Információs pontot létesítünk, ahol elsősorban köztestületi tagjaink megkereséseit fogadjuk a kölcsönös tájékozódás és szükség szerinti segítségnyújtás megkönnyítése érdekében.

Ezt a levelet azoknak a köztestületi tagjainknak tudjuk közvetlenül eljuttatni, akik e-mail-címmel szerepelnek az Akadémia köztestületi adatbázisában. Mivel vannak, akiknek nem áll rendelkezésre az e-mail-elérhetősége, kérek minden címzettet, hogy adja tovább az üzenetünket azoknak, akik közvetlenül nem kapták meg.

A köztestületi tagjainkkal való kölcsönös kapcsolatfelvétel és tájékoztatás érdekében az Akadémia egy kizárólag Önöknek fenntartott, saját e-mail-címmel rendelkező kommunikációs pontot létesített. Az e-mail-cím: segitseg [dot] karpatalja [at] titkarsag [dot] mta [dot] hu.

Ezt a levelet már erről az e-mail-címről küldjük ki, és erre a címre várjuk üzeneteiket, tájékoztatásaikat. Így figyelemmel tudjuk kísérni a helyzet alakulását, és tervszerűen tudunk készülni a segítségnyújtásra, köztestületi tagjaink és a kárpátaljai tudományos, művészeti és kulturális értékek, közösségi intézmények szükség és lehetőség szerinti védelmére külön is.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy koordináló munkabizottságot állítottunk fel Kollár László Péter főtitkár, Kocsis Károly, a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke és Oberfrank Ferenc köztestületi igazgató részvételével a helyzettel kapcsolatban jelentkező akadémiai feladatok ellátásának irányítására.

A Magyar Tudományos Akadémia minden tagja és munkatársa, az egész magyar tudományos közösség nevében erőt és kitartást kívánunk Önöknek, családjaiknak, munkatársaiknak, az Ukrajnában élő és dolgozó magyar tudósoknak, kutatóknak és az egész kárpátaljai magyar közösségnek. A Magyar Tudományos Akadémia az Európai Tudományos Akadémiák Szövetsége, az ALLEA tagjaként közös Az Európai Tudományos Akadémiák Szövetségének állásfoglalásaállásfoglalásban kifejezte szolidaritását az ukrán akadémiai intézmények tudósaival és kutatóival is. A magunk részéről mindent elkövetünk, hogy megpróbáltatásaik minél előbb véget érjenek, Ukrajnában helyreálljon a béke, és Kárpátalján is megteremtődjenek a magyar közösség fejlődését hosszú távon biztosító feltételek.

Tisztelettel:


Freund Tamás elnök,
Kollár László Péter főtitkár,
Erdei Anna főtitkárhelyettes