Magyar Tudományosság Külföldön

Határon túli csapat részvételével zajlott az MTA székházában a Középiskolai MTA Alumni Program tanulmányi versenye

2022 októberében a Magyar Tudományos Akadémia első alkalommal hirdetett tanulmányi versenyt középiskolásoknak, melynek során magyarországi és határon túli középiskolák háromfős diákcsapatai mérhették össze tudásukat a klímaváltozás és a fenntarthatóság témakörében.

2023. március 29.

2023. március 4-én az MTA Székházban megrendezett döntővel lezárult a Középiskolai MTA Alumni Program keretében meghirdetett tanulmányi verseny, amelynek fókuszában a fenntarthatóság és klímaváltozás témája állt.

„Egyrészt olyan területet kerestünk, amely alapvető hatással van napjaink középiskolásainak jövőjére, másrészt olyat, amelyben egyértelműen demonstrálható a bizonyítékokon alapuló tudomány ereje” – mondta Freund Tamás, az MTA elnöke a témaválasztás indokairól. A diákok által kedvelt közösségi oldalakon is hirdetett versenyt a kezdetektől komoly érdeklődés övezte: 229 iskolából 686 középiskolás csapat és 288 felkészítő tanár jelentkezett rá.

Az MTA a verseny honlapján közzétett, a szakterület kutatói által kidolgozott, folyamatosan bővülő tartalomcsomaggal – videókkal, infografikákkal, szöveges segédanyagokkal és szakirodalmi forráslistákkal – segítette a téma alapos megismerését, valamint a versenyre való felkészülést. Az első fordulóban a csapatoknak online teszteket kellett kitölteniük. Pontszámai alapján 152 csapat jutott tovább a második fordulóba, ahol a tesztkérdések mellett már egy esszét és egy saját gyártású rövid videót is be kellett küldeniük a diákoknak. Az esszében projekttervet kellett kidolgozniuk arra, hogyan költenének el 20 millió forintot, hogy iskolájuk működése környezetbarátabb, fenntarthatóbb legyen. A maximum 2 perces videóban pedig egy a verseny témájához kapcsolódó fogalmat kellett közérthetően elmagyarázniuk. A feladatokat 117 csapat teljesítette a rendelkezésre álló egy hónap alatt, s közülük került ki a végső 10-es mezőny. A döntőbe jutott 9 magyarországi – ebből 4 budapesti – és 1 határon túli csapatot és felkészítő tanáraikat az Akadémia látta vendégül, és a döntő előtti napon közös programot szervezett a számukra.

A nagy izgalommal várt döntő március 4-én 10.30 órakor kezdődött az MTA Székház Dísztermében. A döntőről készült felvétel itt érhető el.

A döntőről készített további összefoglalónkat ide kattintva olvashatja.

Egyes, a döntőben feltett kérdésekben szereplő jelenségek hátterét a zsűri tagjai – Bozó László meteorológus, akadémikus, az MTA Földtudományok Osztálya elnöke; Bartholy Judit klímakutató, az MTA doktora, professor emerita; Boda Zsolt társadalomkutató, az MTA doktora, az ELKH Társadalomtudományi Kutatóközpont főigazgatója és Dúll Andrea környezetpszichológus, az MTA doktora, az ELTE professzora – világították meg a résztvevők és a nézők számára. Az esemény műsorvezetői Döbrösi Laura és Lévai Balázs voltak, meglepetésvendégként pedig a diákok körében népszerű alternatívrock-együttes, a Carson Coma is fellépett. A tanulmányi verseny feladatsorait és a döntő feladatait az MTA szakértői csapata állította össze az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) klímajelentései alapján. A versenyfeladatok az alábbi linkekre kattintva nyilvánosan is elérhetők: 1. forduló; 2. forduló; elődöntő; finálé. A helyes megoldásokat a verseny honlapján tekintheti meg.

A Magyar Tudományos Akadémia Alumni Programja által a tavaly ősszel első ízben meghirdetett középiskolás tanulmányi versenyen egyetlen határon túli csapatként a legjobbak közé jutott a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium Rozmárok csapata, amelynek tagjai Gábor Farkas-Ferenc, Gudor Eszter és Kerekes Noémi tizedik osztályos diákok, felkészítő tanáruk pedig László Enikő volt.

A verseny elődöntőjében mindvégig bravúrosan szerepelt a Rozmárok csapata, azonban a legutolsó kérdésblokkban váratlanul lecsúszott a negyedik helyre. A dicséretreméltó eredmény azért volt mégis kissé meglepő a diákok és főként az otthon szurkoló szülők és pedagógusok számára, mert a legnehezebb kérdésekre kiválóan feleltek az enyediek, vezették is a mezőnyt, legtöbbször a dobogó második helyén álltak, és nagy esélyük volt arra, hogy harcba szálljanak a fődíjért. A szoros versenyben a nyertesek listája végül a következőképp alakult: első helyen a Gödöllői Református Líceum Trifolium, másodikon a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium ELF, harmadikon pedig a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium Membrain nevű csapata végzett.

A díjkiosztó ünnepséget követően László Enikő, biológia szakos tanárnő a Szabadságnak elmondta, nagyon büszke a tanítványaira, kitartó munkájuknak megvolt az eredménye, becsületesen helytálltak a versenyen. A csapat tagjai közül Gudor Eszterrel és Kerekes Noémivel sikerült felvennünk a kapcsolatot, a csapat harmadik tagja, Gábor Farkas-Ferenc a Bethlen Gábor Kollégium Fügevirág néptánccsoportjához csatlakozott sietősen, mely éppen Budapesten vendégszerepelt a rangos XIV. MEGINT című gálaműsoron. A Magyarországi Evangélikus Gimnáziumok Népművészeti Találkozóját szintén élőben közvetítették, így az elmúlt hétvége igencsak eseménydús volt az enyedi diákok életében.

Az MTA által szervezett versenyre visszatérve, a lányok megosztották, mindketten nagyon boldogak voltak, egyértelműen sikerként élték meg a versenyt. Eszter szerint leírhatatlan élmény volt számára egy ilyen rangos megmérettetés. „Az elején nem is izgultunk annyira, mert láttuk, milyen jól válaszolunk a kérdésekre, amikor pedig az otthon elkészített anyagot kellett bemutatni, akkor nem féltem egyáltalán, mert azt már sokszor begyakoroltuk, és tudtam, hogy ott van mellettem Noémi és Ferike, és számíthatok rájuk. A tippelős versenynél kezdtünk egy kicsit bepánikolni, ez hozott hátrányba bennünket” – mondta Gudor Eszter, aki szerint a Trifolium méltán megérdemelte az első helyet, ez volt az a csapat, akivel a legszorosabb barátságba kerültek és a fináléban is nekik szurkoltak. Kerekes Noémi is remekül érezte magát, mint elmondta, teljesen nyugodtan állt ki, nem volt számára megterhelő a verseny. „A legnagyobb és legszebb élményem az volt, hogy a díjazás után többen is odajöttek hozzánk, gratuláltak és azt mondták, hogy mi voltunk a kedvenceik, mert bennünk nem csak tudás van, hanem lélek is. És ezek az elismerő szavak többet jelentettek, mintha csak megnyertük volna az első díjat és annyi” – vallotta a nagyenyedi diáklány.

A döntő résztvevői valamennyien értékes díjakban részesültek: minden döntős csapat minden tagja egy-egy tabletet vihetett haza, felkészítő tanáraik pedig 150 ezer forintos vásárlási utalványt kaptak. A díjakat Freund Tamás, az MTA elnöke és Bozó László, a zsűri elnöke adta át. A verseny döntőbe nem jutó résztvevői között a szervezők további értékes ajándékokat sorsoltak ki.

A tanulmányi versenyt 2021 őszén az MTA elnöke, Freund Tamás által meghirdetett Középiskolai MTA Alumni Program égisze alatt hirdették meg. A program keretében kutatók látogatnak el egykori középiskolájukba és más iskolákba, hogy munkájukról, kutatási témájukról, a tudományos módszerről beszélgessenek a diákokkal. A kutatói pálya iránti érdeklődés felkeltése mellett a program célja egy tudománybarát társadalom építése és a kritikai gondolkodás fejlesztése. Freund Tamás felhívására eddig az MTA köztestületének közel 1700 tagja és – nem utolsósorban a verseny népszerűségének köszönhetően – immár 270 középiskola csatlakozott a programhoz. A 2021-es indulás óta több száz előadást, beszélgetést szerveztek, amelyek közelebb hozták egymáshoz a kutatás és a diákok világát.

Ha szeretne csatlakozni a programhoz, ide kattintva teheti meg.

Az MTA Alumni Program honlapja.

Az MTA Alumni Program FB-oldala.

Az MTA Alumni Program IG-csatornája.