Magyar Tudományosság Külföldön

Elindult az első határon túli Nemzeti Program

Az Erdélyi Múzeum-Egyesülethez is ellátogatott Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és küldöttsége kolozsvári útja során. A találkozóra az elnököt elkísérte Kocsis Károly, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke, Oberfrank Ferenc, az MTA köztestületi igazgatója, Monok István, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatója, Bőhm Gergely titkárságvezető (MTA Elnöki és Alelnöki Titkárság), valamint Morvai Tünde, az MTA Határon Túli Magyarok Titkárságának osztályvezetője.

2023. október 16.

A látogatás alkalmával ünnepélyes keretek között írták alá azt a kutatástámogatási és együttműködési megállapodást, melynek keretében Nemzeti Program indul az EME Kutatóintézetében az MTA támogatásával.

Az együttműködési megállapodást Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Bitay Enikő, az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöke írta alá az EME székházában, ennek megfelelően az MTA jelentős anyagi támogatást nyújt a Jakó Zsigmond Kutatóintézet Források és adattárak Erdély középkori és kora újkori történetéhez című projektjéhez.

Az ünnepi alkalmon köszöntőt mondott Bitay Enikő, EME-elnök és Freund Tamás, az MTA elnöke, aki beszédében ismertette a programot:

Az Erdélyi Múzeum-Egyesületet már megalakulásakor is a Magyar Tudományos Akadémia testvérszervezetének tekintették. Alapítóját, gróf Mikó Imrét Erdély Széchenyijeként emlegették. Mi sem természetesebb, hogy ennek a két intézménynek a kapcsolatát – minden lehetőséget megragadva – tovább erősítsük. Egy újabb lehetőség ezúttal abból fakad, hogy a 2020-ban megfogalmazott cél, miszerint a magyar társadalom, gazdaság és kultúra számára nemzetstratégiai jelentőségű programok Magyarországon elindulhassanak. Ennek megvalósítására 2022-ben három Nemzeti Program indult el, a Nemzeti Agykutató Program 3. etapja, közismertebb nevén NAP 3.0, melynek már voltak előzményei, 2012-ben kezdődött a NAP 1.0 majd folytatódott a NAP 2.0. A NAP 3.0 a korábbi kutatási programoktól többek között abban különbözik, hogy ezúttal a támogató nem egy kormányszerv, hanem maga az Akadémia. Ez a több mint 10 éves kutatási program modellként is szolgált a többi akadémiai Nemzeti Program elindításához, a Fenntartható fejlődés és technológiák, valamint a Tudomány a magyar nyelvért Nemzeti Programokhoz.

Az említett programok sikeres magyarországi indulása után az Akadémia úgy döntött, hogy Nemzeti Programját kiterjeszti a határon túli területekre is, így az első felkérést az Erdélyi Múzeum-Egyesület kapta meg. Az EME egy olyan kutatási programot nyújtott be, melyet a kiváló szakértőkből álló Programtanács egyértelműen támogatásra javasolt, hangsúlyozva, hogy az EME Jakó Zsigmond Kutatóintézete az erdélyi középkori és kora újkori alapkutatások egyetlen erdélyi kiválósági műhelye. Freund Tamás elmondta, hogy örömmel olvasta az MTA szakértőinek támogató bírálatait, külön öröm, hogy a Források és adattárak Erdély középkori és kora újkori történetéhez című Nemzeti Program indulását itt a helyszínen ünnepélyes keretek között ünnepelhetjük.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület sokoldalú, tudományszervezői, kiadói stb. tevékenységében a Magyar Tudományos Akadémia eddig is partnere és támogatója volt, és természetesen lesz a jövőben is. Az első határon túli Nemzeti Program az EME kutatási programja értékelhető úgyis, mint az EME jelenlegi és korábbi forráskutatói és -feldolgozói tevékenységének elismerése. Az erdélyi történeti kutatások támogatásával az Akadémia nemzeti küldetésének tesz eleget, hisz Erdély történelméről való ismereteink gyarapodásával az egyetemes magyar történelmi tudásunk gazdagodik.

Freund Tamás az EME kutatóinak gratulált eddigi munkájához, és további sok sikert és örömet kívánt a kutatáshoz, majd nyomtékosította, hogy a Magyar Tudományos Akadémia továbbra is számít az Erdélyi Múzeum-Egyesület kitartó munkájára az erdélyi magyar tudományos élet szervezésében.

A Jakó Zsigmond Kutatóintézet kutatói, Bogdándi Zsolt JZSKI-igazgató, projektvezető, valamint Hegyi Géza, Fejér Tamás, Gálfi Emőke és Papp Kinga bemutatták a kutatási projektet. Ennek keretében az Intézet munkatársai Erdély középkori és fejedelemségkori történetének legjelentősebb forrásait tárják fel és teszik közzé, illetve adattárakkal és kismonográfiákkal járulnak hozzá ezen korszakok alaposabb megismeréséhez. Az eseményt Kocsis Károly, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnökének záróbeszéde, valamint ünnepi kiskoncert zárta.

Az eseményről készült képgaléria, valamint Bitay Enikő EME-elnök köszöntője elérhető az Erdélyi Múzuem Egyesület honlapján.