Fiatal Kutatók Akadémiája

Együttműködési Megállapodást kötött a Magyar Tudományos Akadémia és a Fiatal Kutatók Akadémiája

A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) 2021. november 18-án formalizálta együttműködését a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA). A hivatalos Együttműködési Megállapodást Freund Tamás, az MTA elnöke, illetve az FKA két társelnöke, Solymosi Katalin és Török Péter írták alá, a járványügyi helyzetre való tekintettel szűk körben, Kollár László MTA főtitkár és Erdei Anna főtitkárhelyettes jelenlétében.

NKFIH-FKA OTKA Információs Nap 2022 NKFIH-FKA OTKA Információs Nap 2022

NKFIH-FKA OTKA Információs Nap 2022

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és a Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) “OTKA Információs Nap 2022” címmel online tájékoztató fórumot szervez 2022. január 26-án 15:30 és 17:15 óra között.

FKA Kutatói Életpálya Webinárium: Munka-magánélet egyensúly a kutatói életpályán

A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) Kisgyermekesek és Kutatónők Helyzetével Foglalkozó Bizottsága szervezésében a munka-magánélet egyensúly témakörében webináriumot rendez 2021. október 6-án 16:00-18:00 között, melyen Dr. Kismihók Gábor meghívott előadó ismerteti a kutatók mentális jóllétével foglalkozó, általa vezetett COST pályázat (Researcher Mental Health Observatory, COST Action) által megfogalmazott főbb célokat és idén kiadandó nyilatkozatuk (Manifesto) tartalmát. Emellett általánosságban szó lesz a COST pályázatok céljairól és előnyeiről, valamint a meghívott vendég által vezetett szerteágazó kutatási projektről is, és arról, hogy ezekbe hogyan lehet bekapcsolódni.

Felmérés a 45 év alatti kutatók helyzetéről Felmérés a 45 év alatti kutatók helyzetéről

Felmérés a 45 év alatti kutatók helyzetéről

A Fiatal Kutatók Akadémiája az MTA Könyvtár, az ELKH KRTK és a Corvinus Egyetem munkatársaival együttműködve, a TÁRKI közvéleménykutató segítségével 2021. szeptember 6. és október 8. között „Fiatalok az akadémiai pályán” címmel kérdőíves felmérést végez.

Kutatók Éjszakája 2021 - a Fiatal Kutatók Akadémiája tagjainak előadásai

A Fiatal Kutatók Akadémiája tagjai az idei Kutatók Éjszakáján, 2021. szeptember 24-én is több érdekes jelenléti vagy online programmal készülnek kutatásaikhoz kapcsolódó témákban. Az egyes programokon szó lesz az ikerkutatások szerepéről a bél mikrobiom vizsgálatokban valamint a betegségek epigenetikai hátterének feltárásában (Tárnoki Dávid László), az agyi hajszálerek működéséről (Wilhelm Imola), a terahertzes sugárzásokról és felhasználásukról (Tóth György), a COVID-19 hatásáról a gyermekvállalási tervekre, illetve a tudatos gyermektelenség és a migráció összefüggéseiről (Szalma Ivett), a cirkon kristályok szerepéről a vulkánok kutatásában (Haranginé Lukács Réka), és arról is, hogy miért félünk a szellemektől (Zsidó András Norbert). Lesznek interaktív bemutatók illatos és színes kémiai kísérletekről (Bálint Erika), valamint a vulkáni tevékenységhez kapcsolódóan (Haranginé Lukács Réka), illetve idegenvezetéssel barangolni lehet különleges mikroszkópos felvételek között is (Solymosi Katalin). Az egyes előadásokhoz tartozó részletes leírásokat és linkeket alább találják az érdeklődők.

Pályázatíró workshop a Marie Skłodowska-Curie Actions posztdoktori programhoz a Fiatal Kutatók Akadémiája, az ELKH TTK és az NKFIH szervezésében Pályázatíró workshop a Marie Skłodowska-Curie Actions posztdoktori programhoz a Fiatal Kutatók Akadémiája, az ELKH TTK és az NKFIH szervezésében

Pályázatíró workshop a Marie Skłodowska-Curie Actions posztdoktori programhoz a Fiatal Kutatók Akadémiája, az ELKH TTK és az NKFIH szervezésében

A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal (NKFIH) és az ELKH Természettudományi Kutatóközpontjával együttműködésben jelenléti workshopot szervez a Marie Skłodowska-Curie Postdoctoral Fellowships (MSCA PF) ösztöndíjprogramjára való pályázáshoz kapcsolódóan, 2021. szeptember 17-én, pénteken, 10-13 óra között.

Az FKA vezetősége a 2020/2021-es évben Az FKA vezetősége a 2020/2021-es évben

Az FKA vezetősége a 2020/2021-es évben

Idén a vezetőség kezdeményezésére a 2021. április 8-án tartott rendkívüli taggyűlés módosította az FKA alapszabályát. Ennek során az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően pontosításra kerültek a tagválasztással kapcsolatos szabályok, valamint a vezetőség munkájának folytonossága érdekében, a Young Academy of Europe mintájára bevezetésre került a bejövő-kimenő társelnöki rendszer.

V. Fiatal Kutatók Fóruma

Az MTA 194. Közgyűlésének hetében, 2021. május 5-én 10:00-12:40 között on-line formában, Zoom-on kerül megrendezésre az V. Fiatal Kutatók Fóruma. A részvétel regisztrációhoz kötött.

  • 38 találat
  • További