III. Matematikai Tudományok Osztálya

Átadásra kerültek a Matematikai Tudományok Osztálya díjai

A Matematikai Tudományok Osztálya 2016. május 25-i tudományos ülésszakának keretein belül átadásra kerültek az Osztály díjai.

2016. június 1.

Az Erdős Pál-díjat Maróti Attila, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetben működő „Csoportok és Gráfok” Lendület kutatócsoport tudományos főmunkatársa vehette át.

Maróti Attila 1976-ban született, 1999-ben végzett matematikusként a szegedi József Attila Tudományegyetemen, 2004-ben a Birminghami Egyetemen G. R. Robinson, majd 2008-ban a Szegedi Tudományegyetemen Pyber László vezetésével szerzett PhD fokozatot. 2004-2008 között a University of Southern California munkatársa volt, azóta a Rényi Intézet kutatója, illetve közben a 2013-2015 időszakban Humboldt-ösztöndíjasként dolgozott a Kaiserslauterni Egyetemen. Elnyerte az MTA Ifjúsági Díját (2012), a Bolyai János kutatási ösztöndíjat (2010-2013), és egy Marie Curie „reintegration” ösztöndíjat (2009-2013).

Maróti Attila kutatási területe a csoportelmélet. Eddig 33 dolgozata jelent meg.

A Gyires Béla-díjat 2016-ban az Osztály Csáji Balázs Csanádnak ítélte oda.

Csáji Balázs Csanád 1976. július 8-án született Budapesten. Első diplomáját programtervező matematikusként szerezte az ELTE-TTK-n 2001-ben, majd filozófia szakos bölcsész diplomát szerzett az ELTE-BTK-n 2006-ban. Tanulmányai alatt 3-5 hónapos részképzésekben vett részt az Eindhoveni Műszaki Egyetemen, a British Telecomnál, és a Johannes Kepler Egyetemen. 2004-től az MTA SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia laboratóriumának dolgozója. Ph.D. fokozatát az ELTE Informatikai Karán nyerte el 2008-ban.
Doktorálása után a Louvaini Katolikus Egyetemen volt posztdoktori kutató, majd 2009-től a Melbournei Egyetemen dolgozott mint ,,Research Fellow". Öt éves szerződését felfüggesztve 2013-ban hazatért, azóta az MTA SZTAKI tudományos főmunkatársa.
Csáji Balázs Csanád kutatási területe a gépi tanulásban és döntéselméletben fellépő sztochasztikus modellek valószínűségelméleti és statisztikai vizsgálata, valamint ezek mérnöki és ipari alkalmazása.

A Turán Pál-díjat az ELTE fiatal kutatója, Kiss Viktor vehette át.

Kiss Viktor 1990. február 18-án született Komlón. 2011-ben diplomázott az ELTE Matematika BSc szakán, szakdolgozatát Laczkovich Miklósnál írta. 2013-ban végzett az ELTE Matematika MSc szakán, témavezetője Elekes Márton volt. Jelenleg az ELTE Doktori Iskolájának végzős hallgatója, témavezetője Elekes Márton, disszertációját hamarosan benyújtja. Nagyon tehetséges problémamegoldó, amit a korábbi kurzusaimon tapasztaltak mellett IMO és IMC eredményei is tanúsítanak. Érdeklődése széleskörű, de alapvetően a valós analízis különféle ágaival foglalkozik. Fő kutatási témája mellett számos egyéb problémát is megoldott, amiből egy geometriai mértékelméleti és két kombinatorikai témájú cikke is született.

A díjátadóról és az azt követő "Káosz és fraktálok a matematikában - fizikai és hálózatelméleti alkalmazásokkal" című tudományos ülésszakról készült képek megtekinthetőek itt.