III. Matematikai Tudományok Osztálya

A négydimenziós tér kibogozása – bemutatjuk Stipsicz András ERC-nyertes kutatási témáját A négydimenziós tér kibogozása – bemutatjuk Stipsicz András ERC-nyertes kutatási témáját

A négydimenziós tér kibogozása – bemutatjuk Stipsicz András ERC-nyertes kutatási témáját

Az Európai Kutatási Tanács Advanced Grant támogatása csaknem 800 millió forinttal jár, amit az utolsó fillérig tiszta matematikára lehet elkölteni. Stipsicz András pedig ebből a pénzből nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy kollégáival a négydimenziós tér törvényszerűségeit vizsgálja. Cikkünkben kísérletet teszünk arra, hogy bemutassuk, mire is készül.

TOVÁBB

Díjak és Kitüntetések

Kitüntették Bollobás Béla, az MTA külső tagját a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából. Lai-Sang Young, az MTA tiszteleti tagja kapta idén a Rolf Schock-díjat matematikából.

TOVÁBB

Megjelent Némethi András: Normal Surface Singularities című monográfiája a Springer Ergebnisse sorozatában

A Springer Ergebnisse der Mathematik und ihrer Grenzgebiete sorozata - az 1932-es indulás óta - a Springer kiadó egyik legerősebb sorozata. A kiadó megfogalmazásában a sorozat célja, hogy minden kötete a modern matematika egy-egy jelentős területéről magas szintű naprakész összefoglalót készítsen beépítve a témához kapcsolódó nyitott tudományos kérdéseket egy átfogó bibliográfiával alátámasztva. A sorozatban megjelenő monográfiákat csak a kiadó (sorozat-szerkestő bizottság) felkérésére lehet elkészíteni.

TOVÁBB
  • 37 találat
  • További