III. Matematikai Tudományok Osztálya

Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díj

A Magyar Tudományos Akadémia a világhírű magyar matematikus, Bolyai János születésének 100. évfordulója tiszteletére 1902-ben alapította meg a tízezer korona értékű nemzetközi elismerést a kiemelkedő matematikai munkák díjazására. Bolyai emlékének ápolásán túl a díj létrehozásának eredeti céljai között szerepelt a hiányzó matematikai Nobel-díj eszmei pótlása is.

A Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díjról

A Magyar Tudományos Akadémia a világhírű magyar tudós, a zseniális magyar matematikus, Bolyai János születésének 100. évfordulójára, 1902-ben díjat alapított.

A díjazottak 1905-ben Henri Poincaré,
1910-ben David Hilbert voltak.

Az első díjazott 1905-ben a francia Henri Poincaré, a 19. század egyik legsokoldalúbb matematikusa volt, 1910-ben pedig a német David Hilbert kapta meg az elismerést. Az érem odaítélése az első világháború kitörése után megszakadt.

A Magyar Tudományos Akadémia 1994-ben alapította újjá az elismerést Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díj elnevezéssel. A kitüntetés 25 000 amerikai dollárral, valamint az eredeti minták felhasználásával készült, aranyozott bronzmedállal jár. Az érem egyik oldalát az Akadémia és Budapest képe, másik oldalát a "Bolyai-díj" felirat, évszám, és a díjazott neve díszíti.

A Bolyai-díjat a Magyar Tudományos Akadémia minden ötödik évben adja ki a megelőző tizenöt (korábban tíz) évben bárhol és bármilyen nyelven megjelent legkiválóbb, áttörő jelentőségű, saját új eredményeket, módszereket bemutató matematikai monográfia szerzőjének, tekintetbe véve a szerző előző tudományos munkásságát is.

A díj odaítélése előtt egy évvel az Akadémia Matematikai Tudományok Osztálya öt rendes tagból és öt kiemelkedő külföldi matematikusból álló bizottságot választ, és kijelöli annak elnökét. A bizottság a díj átadása előtt legkésőbb három hónappal jelentést tesz döntéséről az osztályelnöknek. A bizottság tagjai közül maga választja meg előadóját, aki a díj átadásakor részletesen ismerteti a díjazott munkásságát és erről írásbeli jelentést készít. Az elnök a bizottságban szintén szavaz, és szavazategyenlőség esetén szavazatával dönt.

2000-ben a zsűri a Díjjal Saharon Shelah-ot, a „Cardinal Arithmetic” című könyv szerzőjét jutalmazta.
A 2005-ös év díjazottja Mikhail Gromov orosz származású, Franciaországban élő és alkotó matematikus volt Metric Structures for Riemannian and Non-Riemannian Spaces” című könyvéért.
2010-ben a zsűri Yuri Ivanovich Manin számára Frobenius manifolds, quantum cohomology, and moduli spaces című könyvéért ítélte oda a Díjat.
2015-ben a zsűri Barry Simon számára "Orthogonal polynomials on the unit circle" című könyvéért ítélte oda a Díjat.

A Magyar Tudományos Akadémia 2020-ban a zsűri döntése alapján a díjat Terence Tao-nak az "Nonlinear Dispersive Equations" című könyv szerzőjének ítélte oda.