III. Matematikai Tudományok Osztálya

Alexits György-díj

Alexits György-díj

A díj az Alexits György által elsősorban művelt tudományág, az analízis és annak alkalmazása területén elért kimagasló tudományos eredményekért ítélhető oda.

A díjazott oklevélben és pénzjutalomban részesül.

A díj a következők szerint évente ítélhető oda.

A díj odaítélésére javaslatot tehetnek a Matematikai Tudományok Osztálya tagjai és az Osztály Matematikai Bizottságának, Operációkutatási Bizottságának és az Informatika- és Számítástudományi Bizottságának tagjai. A javaslatnak tartalmaznia kell a díjazásra felterjesztett jelölt tudományos tevékenységét és annak nemzetközi visszhangja részletes ismertetését.

A díjat a Matematikai Tudományok Osztályának tagjai ítélik oda.

A díjban - amely nem osztható meg - csak olyan magyar állampolgár részesülhet, aki a díj kiadásának évét megelőző év december 31-ig még nem töltötte be a 40. életévét.

A díjat egy személy csak egy alkalommal kaphatja meg.

A díjban nem részesülhetnek az Erdős Pál-díj, vagy a Gyires Béla-díj vagy a Turán Pál-díj kitüntetettjei.

A díjat az osztályelnök a közgyűlés keretében tartandó tudományos ülésszak keretében adja át, és ezen ismertetni kell a díjazott munkásságát.

A díj odaítélésére első alkalommal 1984-ben - Alexits György születésének 85. évfordulója alkalmából - került sor.

Alexits György-díj díjazottak 1984-2021:
Totik Vilmos,Major Péter, Lempert László, Szabó Zoltán, Kroó András, Simon Péter, Kérchy László, Páles Zsolt, Székelyhidi László, Simányi Nándor, Buczolich Zoltán, Pap Gyula, Fridli Sándor, Weisz Ferenc, Gát György, Stipsicz András és Simon Károly, Németh Zoltán, Gilányi Attila, Keleti Tamás, Ispány Márton, Szenes András, Simon L. Péter, Matolcsi Máté, Bátkai András, Tóth Imre Péter, Farkas Bálint, Bálint Péter, Röst Gergely, Bessenyei Mihály, Házy Attila, Kevei Péter (2018), Gselmann Eszter (2020), Titkos Tamás (2021)