III. Matematikai Tudományok Osztálya

Páles Zsolt, a Matematikai Tudományok Osztályának elnöke átadta az Osztály 2024-ben odaítélt díjait

A díjak átadása az MTA 197. Közgyűléséhez kapcsolódó osztályrendezvény keretében valósult meg, amely a „Pozitív definit függvények alkalmazásai” témakörben került megrendezésre 2024. május 8-án a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet Nagytermében, Matolcsi Máté Akadémiai Díjas szervezésével.

2024. május 8.

A rendezvény keretében nagy sikerű előadások hangzottak el az idei évi Akadémiai Díjas Matolcsi Mátétól: Fuglede sejtése konvex halmazokra a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetben;

Ambrus Gergelytől: Egységtávolságot elkerülő halmazok a síkon;

Ruzsa Z. Imrétől: Prímszámok és összeghalmazok címmel.

Az előadások előtt ünnepélyes keretek között a Matematikai Tudományok Osztályának osztályelnöke, Páles Zsolt méltatta Matolcsi Máté Akadémia Díjas érdemeit, majd átadta az Osztály 2024-ben odaítélt díjait.

Alexits György-díjban részesült Virosztek Dániel, az optimális transzport elmélete, a kvantum információelmélet, a funkcionálanalízis és a megőrzési problémák vizsgálatában elért eredményeiért.

Erdős Pál-díjban részesült Kiss Gergely, a harmonikus analízis, a geometria, a kommutatív algebra, a függvényegyenletek és a félcsoportelmélet vizsgálatában elért eredményeiért.

Gyires Béla-díjban részesült Ferenci Tamás, a biostatisztikai (orvosi statisztikai) területen, azon belül különösen az orvosi statisztikai kutatások kritikus értékelése területén szerzett eredményeiért.

Prékopa András-díjban részesült Deák István, a Monte Carlo módszerek, véletlenszám-generálási algoritmusok, szimulációs és numerikus módszerek vizsgálatában elért eredményeiért.

A díjátadáson készült képek az alábbi fotóra kattintva nézhetők meg Fotó: mta.hu / Nagy Roland