III. Matematikai Tudományok Osztálya

Elhunyt Egon Balas matematikus, az MTA külső tagja Elhunyt Egon Balas matematikus, az MTA külső tagja

Elhunyt Egon Balas matematikus, az MTA külső tagja

Életének 96. évében elhunyt Egon Balas, az MTA külső tagja, a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem alkalmazottmatematika- professzora. Munkássága alapvetően hozzájárult az operációkutatás formálásához. A kutatótársak nevében Kis Tamás, az MTA doktora búcsúzik a tudóstól.

Átvette a Szőkefalvi-Nagy Béla-érmet Lovász László Átvette a Szőkefalvi-Nagy Béla-érmet Lovász László

Átvette a Szőkefalvi-Nagy Béla-érmet Lovász László

Lovász László matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke átvette a Szőkefalvi-Nagy Béla-érmet, amelyet tavaly ítélt oda a Bolyai Intézet tanácsa az Acta Scientiarum Mathematicarum folyóirat szerkesztőbizottságának javaslatára.

Nemzetközi geometriai konferencia a Rényiben

Az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet és a Közép-Európai Egyetem (CEU) Fejes Tóth László (1915-2005) születésének századik évfordulója alkalmából nemzetközi geometriai konferenciát rendezett „Intuitive Geometry, László Fejes Tóth Centennial” címmel 2015. június 22-26 között.

Prékopa András vehette át az INFORMS President's Awardot

Az Institute of Operations Research and the Management Sciences nemzetközi optimalizálási tudományos társaság Prékopa András akadémikusnak, az operációkutatás magyarországi megalapítójának adományozta a szervezet legmagasabb kitüntetését, az INFORMS President's Awardot.

Sokarcú bioinformatika

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében Sokarcú bioinformatika címmel tudományos ülést tart a Matematikai Tudományok Osztálya Bioinformatika Osztályközi Állandó Bizottsága és a Magyar Bioinformatikai Társaság.

Fraktálok mindenütt

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében a Matematikai Tudományok Osztálya tudományos előadást tart.