III. Matematikai Tudományok Osztálya

Elhunyt Daróczy Zoltán Széchenyi-díjas matematikus, az MTA rendes tagja Elhunyt Daróczy Zoltán Széchenyi-díjas matematikus, az MTA rendes tagja

Elhunyt Daróczy Zoltán Széchenyi-díjas matematikus, az MTA rendes tagja

Életének 86. évében, 2023. szeptember 12-én elhunyt Daróczy Zoltán Széchenyi-díjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Debreceni Egyetem egykori rektora. A kutatótársak nevében Páles Zsolt az MTA rendes tagja, a Magyar Tudományos Akadémia Matematikai Tudományok Osztálya elnöke búcsúzik tőle.

Tisztújítás az MTA Matematikai Tudományok Osztályában Tisztújítás az MTA Matematikai Tudományok Osztályában

Tisztújítás az MTA Matematikai Tudományok Osztályában

Páles Zsoltot, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját választotta elnökévé a 2023–2026-os akadémiai ciklusra az MTA Matematikai Tudományok Osztálya 2023. június 21-én. Az osztályelnök-helyettes újra Némethi András, az MTA levelező tagja lett.

Neumann János 120 konferencia

Neumann János születésének 120. évfordulóján a Neumann Társaság nagyszabású megemlékezés-sorozattal készül 2023 szeptember 14-én.

Tájékoztatás bizottsági tagságról

A köztestületi tagok már nemcsak egy tudományos bizottságnak, hanem egy tudományos és egy osztályközi tudományos bizottságnak is egyszerre a tagjai lehetnek.

Megjelent Némethi András: Normal Surface Singularities című monográfiája a Springer Ergebnisse sorozatában

A Springer Ergebnisse der Mathematik und ihrer Grenzgebiete sorozata - az 1932-es indulás óta - a Springer kiadó egyik legerősebb sorozata. A kiadó megfogalmazásában a sorozat célja, hogy minden kötete a modern matematika egy-egy jelentős területéről magas szintű naprakész összefoglalót készítsen beépítve a témához kapcsolódó nyitott tudományos kérdéseket egy átfogó bibliográfiával alátámasztva. A sorozatban megjelenő monográfiákat csak a kiadó (sorozat-szerkestő bizottság) felkérésére lehet elkészíteni.

Szemelvények a magyar matematika elmúlt 30 évének eredményeiből

Az összeállítás célja, hogy szemelvényeket mutasson be a matematika területén az utóbbi 30 évben Magyarországon elért legfontosabb eredményekből. Az összeállított dokumentum címe "Szemelvények a magyar matematika elmúlt 30 évének eredményeiből". A Magyar Tudományos Akadémia 191. közgyűlése úgy döntött, hogy támogatja egy kiadvány megjelenését ”A magyar tudományos kutatás kiemelkedő eredményei a rendszerváltástól napjainkig (1989–2019)” címmel. (42/2019.(V.7.) számú közgyűlési határozat). E határozatnak az MTA Matematikai Tudományok Osztálya az alábbi összeállítással tesz eleget.

  • 32 találat
  • További