II. Filozófiai és Történettudományok Osztálya

Meghívó Borhy László székfoglaló előadására

A Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományok Osztálya tisztelettel meghívja Borhy László, az MTA rendes tagja AETERNITAS - Az Örökkévalóság fogalma és ábrázolása az ókori művészetben című székfoglaló előadására.

A Filozófiai és Történettudományok Osztálya nyilatkozata

A Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományok Osztálya osztályülésének tagjai — áttekintve a Királyok és szentek – Az Árpádok kora című kiállítás körül kialakult helyzetet — a 2022. január 14. és 17. között lefolytatott elektronikus konzultáció eredményeként az alábbi nyilatkozatot teszik.

Meghívó Simon Attila székfoglaló előadására

A Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományok Osztálya tisztelettel meghívja Simon Attila, az MTA külső tagja „Talán importáljuk Benešt?“ Két magyar világ találkozása 1938-ban című székfoglaló előadására.

Meghívó Pál Judit székfoglaló előadására

A Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományok Osztálya tisztelettel meghívja Pál Judit, az MTA külső tagja Kiből le(hete)tt főispán? A főispánok rekrutációja a dualizmus korában című székfoglaló előadására.

Könyv- és Folyóirat-kiadás támogatási pályázat

Az MTA elnöke minden év őszén, a következő évre vonatkozó, a könyvekre nyílt, a tudományos folyóiratokra meghívásos pályázatot ír ki. A meghívásos pályázaton részt venni jogosult folyóiratok körét az MTA tudományos osztályai határozzák meg.

Török László akadémikus búcsúztatása

Török László akadémikus, Széchenyi-díjas ókortörténész, régész, núbiológus, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézetének professor emeritusának búcsúztatására 2020. november 20-án, 12.00 órakor kerül sor a Farkasréti temetőben.

A Horthy-korszak vitatott kérdései – az MTA Székházban rendezett konferencia videón A Horthy-korszak vitatott kérdései – az MTA Székházban rendezett konferencia videón

A Horthy-korszak vitatott kérdései – az MTA Székházban rendezett konferencia videón

A két világháború közötti Magyarország társadalompolitikájáról, politikai rendszeréről, külpolitikájáról, kultúrájáról, az ország második világháborús részvételéről, Horthy Miklós szerepéről és az antiszemitizmusról rendezett szakmai konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományok Osztálya 2020. szeptember 14–15-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében. A rendezvényen készült videófelvétel megnézhető az mta.hu-n.

Meghívó Kovács Ilona székfoglaló előadására

A Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományok Osztálya tisztelettel meghívja Kovács Ilona, az MTA levelező tagja „Miből lesz a felnőtt agy? A biológiai kor szerepe a serdülők agykérgi és kognitív fejlődésében” című székfoglaló előadására.

Meghívó Radnóti Sándor székfoglaló előadására

A Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományok Osztálya tisztelettel meghívja Radnóti Sándor, az MTA levelező tagja „A táj. Adalékok filozófiai és történelmi fogalmához” című székfoglaló előadására

Átélhetőbbé tenni az Árpád-kort – beszélgetés Az Árpádok országa című kötet szerkesztőivel Átélhetőbbé tenni az Árpád-kort – beszélgetés Az Árpádok országa című kötet szerkesztőivel

Átélhetőbbé tenni az Árpád-kort – beszélgetés Az Árpádok országa című kötet szerkesztőivel

A laikusok számára is érthetőbb, egyúttal színes képet adni egy a történelemtankönyvekben sem túl részletesen tárgyalt, de több mint négy évszázadot átölelő korszakról – ez volt az alapvető célja a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Nemzeti Múzeum együttműködésének eredményeként tavaly év végén megjelent kötet két szerkesztőjének. Ritoók Ágnes és Simonyi Erika régészek az mta.hu-nak adott interjúban elmondták: a több mint 600 oldalon bemutatott tárgyak mindegyikének története van, amelyek elmesélésével a szerzőgárdával közösen próbáltak feleleveníteni egy rég letűnt kort.

A magyar kisebbségek 100 éve – Videón a Magyar Tudományos Akadémia Székházában rendezett konferencia A magyar kisebbségek 100 éve – Videón a Magyar Tudományos Akadémia Székházában rendezett konferencia

A magyar kisebbségek 100 éve – Videón a Magyar Tudományos Akadémia Székházában rendezett konferencia

Számot adni a Kárpát-medencei magyar kisebbségek gazdasági, társadalmi, jogi, politikai és kulturális helyzetének alakulásáról 1920-tól 2020-ig – ez volt a célja annak a tudományos tanácskozásnak, amelyet szeptember 22-én és 23-án rendeztek az MTA Széchenyi téri épületének Dísztermében. A kétnapos rendezvényről készült felvételek cikkünkben megnézhetők.

Tudományos ülésen köszöntötték a nyolcvan éves Hunyady Györgyöt Tudományos ülésen köszöntötték a nyolcvan éves Hunyady Györgyöt

Tudományos ülésen köszöntötték a nyolcvan éves Hunyady Györgyöt

A társadalmi változás pszichológiai indítékai és fékjei címmel rendezett konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományi Osztálya és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kara az Akadémia Székházában. A tudományos ülés előadói Hunyady György nyomán értelmezték a rendszerigazolás és a rendszerkritika fogalompárt.

Elhunyt Fehér M. István filozófus, az MTA rendes tagja Elhunyt Fehér M. István filozófus, az MTA rendes tagja

Elhunyt Fehér M. István filozófus, az MTA rendes tagja

2021. június 17-én, életének 72. évében elhunyt Fehér M. István Széchenyi-díjas filozófus, filozófiatörténész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Filozófiai Intézetének professor emeritusa.

  • 86 találat
  • További