Búcsú Kelemen János filozófustól, az MTA rendes tagjától

Életének 81. évében, 2024. január 31-én elhunyt Kelemen János Széchenyi-díjas magyar filozófus, italianista, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Emléke előtt az MTA Filozófiai Tudományos Bizottsága tiszteleg.

2024. február 1.
Kelemen János Fotó: kelemenjanos.hu

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett kollégánk, barátunk, sokunk mestere, Kelemen János, az MTA rendes tagja, 2024. január 31-én, életének 81. évében elhunyt. Kelemen János az egyik legnagyobb műveltséggel és legátfogóbb látásmóddal rendelkező magyar filozófus volt.

Pályafutását költőként kezdte, életének utolsó éveit pedig Dante tanulmányozásával töltötte a Dante-kutatás nemzetközileg ismert szakértőjeként. Egészen ritka és egyedülálló szellemi tehetségének javát azonban a filozófiának szentelte.

Egyaránt maradandót alkotott a nyelvfilozófia, a történelemfilozófia, az episztemológia és a filozófiatörténet területén. Filozófusok nemzedékeit indította el pályáján; kijelenthetjük, hogy tanári és szakmamentori munkássága nélkül a filozófia ma nem az lenne Magyarországon, ami. Távozása mind a filozófiai szakma, mind az egész magyar kulturális és szellemi élet számára pótolhatatlan veszteség.

Kelemen János Kassán született 1943-ban. Szegeden, a József Attila Tudományegyetem olasz–orosz–francia szakán szerzett tanári diplomát 1966-ban, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem filozófia szakát végezte el 1969-ben. Pályája elején gimnáziumban tanított, majd 1970-től az ELTE Bölcsészettudományi Kar Filozófia Tanszékének oktatója lett. Egyetemi tanári kinevezését 1984-ben kapta meg.

A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává 2004-ben, rendes tagjává 2016-ban választották.

Tudományos eredményeit egyebek mellett 2007-ben Széchenyi-díjjal, 2016-ban pedig Akadémiai Díjjal ismerték el.

Kelemen János temetéséről később intézkednek.

MTA Filozófiai Tudományos Bizottság

Búcsú Jimmytől – Huoranszki Ferenc írása