II. Filozófiai és Történettudományok Osztálya

A társadalmi változás pszichológiai indítékai és fékjei

Tudományos ülésen köszöntötték a 80 éves Hunyady György akadémikust, az ELTE közelmúltban avatott díszdoktorát szeptember 12-én, a Magyar Tudományos Akadémia Székházában.

Az MTA Filozófiai és Történettudományi Osztálya és az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara által szervezett konferencián elöljáróban Zsoldos Attila, az osztály elnöke és Zsolnai Anikó, a PPK dékánja méltatta Hunyady György professzor érdemeit a hazai szociálpszichológia kialakításában és a legtágabb értelemben vett egyetemi-akadémiai szervezeti kereteinek kiépítésében. A konferencia az ünnepelt legutóbbi monográfiájának tárgykörét járta körül interdiszciplináris (szociológiai, pszichológiai és történettudományi) nézőpontból. Az előadások előzetesen megjelentek A társadalmi változások indítékai és fékjei című kötetben, a szervező professzorok, Faragó Klára, Dúll Andrea és Nguyen Luu Lan Anh szerkesztésében. Ez megalapozta a vitát, amelyen mintegy 30 előadó és felkért hozzászóló szerepelt, köztük Pléh Csaba és Romsics Ignác akadémikusok, Örkény Antal és Csepeli György szociológus professzorok, Fülöp Márta, Kiss Paszkál, Kovács Judit, Szabó Éva a társegyetemek vezető szociálpszichológusai, és értelemszerűen az ELTE tanszékének szakemberei.

A tudományos ülés Hunyady György nyomán értelmezte a rendszerigazolás és a rendszerkritika fogalompárt,

ezek sokszínű kapcsolódását, egymásnak feszülő együttes megjelenését (nem utolsó sorban a társadalmi kommunikációban), a társadalomtudományi alkalmazásuk kiterjedt lehetőségeit (például a versengés terepén, a munkahelyi véleménynyilvánításban vagy az oktatási rendszer kereteibe szorított pedagógusok életében). A dinamikus, eredeti gondolatokra vezető, jó hangulatú rendezvény három ülésből épült fel, ezek mindegyikén felszólalt – részint polemikus éllel – az ünnepelt Hunyady György.

A rendezvény záróakkordjaként John Jost, a rendszerigazolás elmélet úttörője méltatta Hunyady György életművét nemzetközi kontextusban és Demetrovics Zsolt egyetemi tanár, a PPK volt dékánja idézte fel az ünnepelt konstruktív szerepét a kar alapításától az utóbbi évtizedig.

A konferencia előadásai a teljes vitaanyaggal együtt egy angol-magyar nyelvű elektronikus kiadványban jelennek majd meg az Akadémiai Kiadó gondozásában.

A jeles alkalomból a közelmúltban Fábri György beszélgetett Hunyady Györggyel a sztereotípiák és attitűdök szerepéről, a rendszerigazolás és rendszerkritika dinamikájáról. A szerkesztett interjú ezen a linken érhető el, a teljes beszélgetés pedig itt található.

Forrás:https://ppk.elte.hu/content/a-tarsadalmi-valtozas-pszichologiai-inditekai-es-fekjei.t.42136