Közoktatás-fejlesztési Kutatási Program

Kísérletezzünk a földrajzórán is!

A 2019/20-as pilot kezdeményezés óta a European Geosciences Union (EGU) tizenegy európai országban nevezett és képzett ki az EGU földtudományi oktatással kapcsolatos országfelelőseinek (EGU GEFO – EGU Geoscience Education Field Officer), akik szakmai továbbképzést biztosítanak hazájukban a természettudományos és földrajztanároknak kifejezetten ebből a célból szervezett workshopokon, nyári iskolák keretében vagy konferenciákon.

2024. szeptember 2.

Minden országfelelős részletes képzést kap a saját tantervükre (földtudományok, földrajz) irányuló gyakorlati műhelymunkák megtartására. Az országfelelősök munkája nemzeti szinten szorosan kapcsolódik a földrajz- és természettudományos tanárok szakmai szövetségeihez és egyesületeihez, ezért az EGU arra törekszik, hogy az EGU országfelelőseinek hálózatán keresztül európai szintű koordinációt hozzon létre ezekkel a nemzeti szervezetekkel.

Kutatócsoportunk vezetője, dr. Kádár Anett lett ettől az évtől kezdve hivatalosan is kinevezve az EGU magyarországi felelős országfelelősének. Feladatai közé tartozik a földrajz- és természettudomány tanárokkal történő kapcsolattartás, részükre ingyenes továbbképzések, workshopok szervezése.

Mindezekről további információk angol nyelven az alábbi linken érhetők el:

https://www.egu.eu/education/

https://www.egu.eu/education/committee/#gefo

A hazánkban tartandó workshopok időpontjairól az MTA-SZTE Földrajz Szakmódszertani Kutatócsoport Földrajztanítás/Workshopok fül alatt lehet majd tájékozódni 2024 szeptemberétől.

https://foldrajz-szakmodszertan.hu/

A fényképek a júniusi GEFO képzésen készültek Barcelonában.