Díjak, kitüntetések

Akadémiai Újságírói Díj

A Magyar Tudományos Akadémia a magyar tudomány eredményeit, akadémiai intézményeit és személyiségeit hitelesen bemutató és népszerűsítő újságírók, riporterek vagy munkacsoportjaik elismerésére hozta létre az Akadémiai Újságírói Díjat.

A díj azoknak az újságíróknak, a magyar médiában dolgozó riportereknek, tudósítóknak, műsorvezetőknek, szerkesztőknek, illetve szerkesztőségi munkatársaknak adható, akik

  • rendszeresen, következetesen, pontosan és hitelesen foglalkoznak tudományos témákkal és tárják a nagyközönség elé a hazai tudományos élettel, sikerekkel, kutatásokkal, eredményekkel és a tudomány meghatározó személyiségeivel kapcsolatos információkat
  • aktívan részt vesznek a tudományos ismeretterjesztésben, bemutatják az Akadémia kutatóintézet-hálózatában végzett munkát, felfedezéseket, a kutatók eredményeit, hazai és nemzetközi sikereit, tudósítanak a fontos tudománydiplomáciai eseményekről
  • rendszeresen figyelemmel kísérik, hírforrásként használják munkájukhoz az Akadémia által közzétett híreket, állásfoglalásokat, sajtóközleményeket, ezeket elkészített publikációikban, műsoraikban hitelesen és értékesen használják fel.

Évente összesen egy díj adható, amely együttműködő, de munkacsoportot nem képező természetes személyeknek megosztott díjként is adományozható.

A díjazott személyére az Akadémia tudományos osztályai, az MTA Titkárság Kommunikációs Főosztályának vezetője, az Elnöki Titkárság vezetője, a Főtitkári és Főtitkárhelyettesi Titkárság vezetője, a Kutatóintézeti Főosztály vezetője, valamint a Támogatott Kutatócsoportok Irodájának igazgatója tehet javaslatot. A Kutatóintézeti Főosztály vezetője az akadémiai kutatóközpontok és kutatóintézetek javaslatait is továbbítja.

A javaslatokat az Akadémia Kitüntetési és Díjbizottsága zárt ülésen megtárgyalja, majd nyílt szavazással dönt a díjra javasolt személyről. A bizottság javaslatát a bizottság elnöke az Akadémia Elnöksége elé terjeszti, amelynek szavazati joggal rendelkező tagjai titkos szavazással döntenek a díjjal kitüntetni kívánt személyről. A díjat az Akadémia elnöke adja át az Akadémia májusi rendes közgyűlésének nyitóünnepségén.

A díjjal díszoklevél és pénzjutalom jár. A díjjal kitüntetett neve megjelenik az Akadémiai Értesítőben és az Akadémia honlapján.

Díjazottak

2018

Katona Márta, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. szerkesztő-műsorvezetője
A 2018-es díjátadó alkalmából készített összeállítás ide kattintva megtekinthető.

2017

Hanula Zsolt, az index.hu újságírója
A 2017-es díjátadó alkalmából készített összeállítás ide kattintva megtekinthető.

2016

Kovács Kiss Gyöngy, a Korunk folyóirat főszerkesztője
A 2016-es díjátadó alkalmából készített összeállítás ide kattintva megtekinthető.