I. Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya

Osztályülés

A Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya 2023. január 16-án tartja következő ülését.

Sárga istenek és ritka nyelvek nyomában – kiállítás Ligeti Lajos keletkutató akadémikus tiszteletére Sárga istenek és ritka nyelvek nyomában – kiállítás Ligeti Lajos keletkutató akadémikus tiszteletére

Sárga istenek és ritka nyelvek nyomában – kiállítás Ligeti Lajos keletkutató akadémikus tiszteletére

Február 15-ig nézhető meg az a kiállítás a Magyar Tudományos Akadémia Székházában, amely születésének 120. évfordulója alkalmából tiszteleg Ligeti Lajos (1902–1987), a 20. századi magyar keletkutatás iskolateremtő tudósa és tudományszervezője, turkulógus, mongolista, mandzsu-tunguzista, sinológus és tibetista előtt. Ligeti Lajos tudományszeretete, a tudomány és az oktatás elválaszthatatlanságát valló gondolkodásmódja, tudományszervező és tudományos ismeretterjesztő tevékenysége ma is példa lehet.

Osztályülés

A Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya 2022. december 12-én tartja következő, vegyes jelenlétű ülését.

Az irodalomtudomány mint digitális bölcsészet – Kecskeméti Gábor akadémikus előadása Az irodalomtudomány mint digitális bölcsészet – Kecskeméti Gábor akadémikus előadása

Az irodalomtudomány mint digitális bölcsészet – Kecskeméti Gábor akadémikus előadása

Genetikus textológia, distant reading, DigiPhil 1.0 és 2.0, automatikus optikai karakterfelismerési eljárás, kézírás-felismerő modellek, Arany János szabadkézi tintarajza egy mai geolokációs térképen, valamint egy mesterséges intelligencia irodalomtudományi intuíciói – csupán néhány kifejezés a digitális bölcsészet és filológia világából. De mit jelentenek ezek a szavak? Hogyan lehet a mesterséges intelligencia vívmányait az irodalomtudományban hasznosítani? És miért elengedhetetlenül szükséges – akár nemzeti kulturális örökségünk, akár személyes életünk, identitásunk vonatkozásában – ez a hasznosulás? A témát körüljáró tudományünnepi előadás és az azt követő beszélgetés felvétele cikkünkből elérhető.

Ember és környezet

Az MTA Művelődéstörténeti Osztályközi Állandó Bizottság Élettudományok-története Munkabizottsága, a Magyar Természettudományi Társulat Tudománytörténeti Szakosztálya, a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézete és a Magyar Orvostörténelmi Társaság Fogászattörténeti Kör közös rendezvénye az Értékmentés és innováció a tudományban című konferenciasorozat keretében.

Osztályülés

A Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya 2022. október 10-én vegyes jelenlétű osztályülést tart.

  • 335 találat
  • További