I. Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya

Ember és környezet

Az MTA Művelődéstörténeti Osztályközi Állandó Bizottság Élettudományok-története Munkabizottsága, a Magyar Természettudományi Társulat Tudománytörténeti Szakosztálya, a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézete és a Magyar Orvostörténelmi Társaság Fogászattörténeti Kör közös rendezvénye az Értékmentés és innováció a tudományban című konferenciasorozat keretében.

Osztályülés

A Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya 2022. október 10-én vegyes jelenlétű osztályülést tart.

Az irodalomtudomány mint digitális bölcsészet – Kecskeméti Gábor akadémikus előadása Az irodalomtudomány mint digitális bölcsészet – Kecskeméti Gábor akadémikus előadása

Az irodalomtudomány mint digitális bölcsészet – Kecskeméti Gábor akadémikus előadása

Genetikus textológia, distant reading, DigiPhil 1.0 és 2.0, automatikus optikai karakterfelismerési eljárás, kézírás-felismerő modellek, Arany János szabadkézi tintarajza egy mai geolokációs térképen, valamint egy mesterséges intelligencia irodalomtudományi intuíciói – csupán néhány kifejezés a digitális bölcsészet és filológia világából. De mit jelentenek ezek a szavak? Hogyan lehet a mesterséges intelligencia vívmányait az irodalomtudományban hasznosítani? És miért elengedhetetlenül szükséges – akár nemzeti kulturális örökségünk, akár személyes életünk, identitásunk vonatkozásában – ez a hasznosulás? A témát körüljáró tudományünnepi előadás és az azt követő beszélgetés felvétele cikkünkből elérhető.

Osztályülés

A Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya 2022. szeptember 12-én a Néprajzi Múzeumban tartja ülését.

Bécsy Tamás-díj 2022

2022-ben az MTA Színház- és Filmtudományi Állandó Bizottsága és a Theatron Műhely Alapítvány a Bécsy Tamás-díjat megosztva ítélte Herczog Noéminak és Patonay Anitának.

  • 329 találat
  • További