VII. osztály

Pályázati felhívás Oláh György-díj elnyerésére

Az Oláh György-díj Kuratóriuma pályázatot hirdet a tágabb értelemben vett szerves kémia területén működő 45 éves vagy annál fiatalabb kutatók támogatására, eredményeinek elismerésére alapított Oláh György-díj elnyerésére. Határidő 2023. október 2, 12.00 óra.

Magyar térszerkezet-kutatók tárták fel az „egészséges” amiloidok molekuláris működését Magyar térszerkezet-kutatók tárták fel az „egészséges” amiloidok molekuláris működését

Magyar térszerkezet-kutatók tárták fel az „egészséges” amiloidok molekuláris működését

Ha manapság az amiloidokról esik szó, legtöbbünknek a neurodegeneratív betegségek, főként az Alzheimer- és Parkinson-kór jut eszébe, hiszen e betegségeket a legelfogadottabb elméletek szerint a kóros amiloidok lerakódása és felhalmozódása okozza az idegsejtekben. Perczel András akadémikus, az ELTE egyetemi tanára és kutatócsoportja azonban az általuk használt világszínvonalú molekuláris képalkotó eszközök segítségével feltárta, hogy a vércukorszint szabályozását befolyásoló egyes hormonok miként képesek váltogatni térszerkezetüket a funkcionális amiloid- és a bioaktív formájuk között.

  • 146 találat
  • További