VII. osztály

Az első magyar krio-elektronmikroszkópos címlapsztori Az első magyar krio-elektronmikroszkópos címlapsztori

Az első magyar krio-elektronmikroszkópos címlapsztori

A világ egyik vezető kémiai folyóirata az ELKH-ELTE Fehérjemodellező Kutatócsoport és a Szerkezeti Kémiai és Biológiai Laboratórium munkatársainak felfedezését tette a tavaly év végén megjelent szám címlapjára. E kutatásban egy univerzális jelentőségű, de eddig ismeretlen alakú fehérje térszerkezetét határozták meg. Perczel András akadémikus, az ELKH-ELTE Fehérjemodellező Kutatócsoport és a Szerkezeti Kémiai és Biológiai Laboratórium vezetője szerint az eredmény egyúttal a molekulaszerkezet-meghatározás új, de máris egyik uralkodó módszerében, a krio-eletronmikroszkópiában rejlő lehetőségeket is jól mutatja.

A kémia ünnepe – Christmas Lecture és Zemplén Géza-díjakkal elismert kutatók előadásai az Akadémián A kémia ünnepe – Christmas Lecture és Zemplén Géza-díjakkal elismert kutatók előadásai az Akadémián

A kémia ünnepe – Christmas Lecture és Zemplén Géza-díjakkal elismert kutatók előadásai az Akadémián

Bodor Miklós, az MTA külső tagja tartotta decemberben a kiemelkedő kutatók munkásságának átfogó bemutatására létrehozott Christmas Lecture-t. Az MTA Kémiai Tudományok Osztálya rendezvényén immár 29. alkalommal adták át a kimagasló hazai szintetikus szerves kémiai kutatások elismerésére alapított Zemplén Géza-díjat is. A Zemplén Géza-fődíjat 2022-ben Skodáné Földes Rita, az MTA doktora, a Zemplén Géza-díjat pedig Ábrányi-Balogh Péter nyerte el. A rendezvényen készített videófelvétel cikkünkben megnézhető.

  • 145 találat
  • További