VII. osztály

Magas holland kitüntetés Vancsó Gyula kémikusnak, az MTA külső tagjának Magas holland kitüntetés Vancsó Gyula kémikusnak, az MTA külső tagjának

Magas holland kitüntetés Vancsó Gyula kémikusnak, az MTA külső tagjának

Az „Orange-Nassau Rend tisztje” címmel ismerték el Hollandiában Vancsó Gyula kémikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjának, a Twente-i Egyetem professor emeritusának az anyagkutatás területén elért eredményeit, egyúttal az anyagtudomány hollandiai fejlődése érdekében végzett munkáját.

Pályázati felhívás Oláh György-díj elnyerésére

Az Oláh György-díj Kuratóriuma pályázatot hirdet a tágabb értelemben vett szerves kémia területén működő 45 éves vagy annál fiatalabb kutatók támogatására, eredményeinek elismerésére alapított Oláh György-díj elnyerésére. Határidő 2023. október 2, 12.00 óra.

Magyar térszerkezet-kutatók tárták fel az „egészséges” amiloidok molekuláris működését Magyar térszerkezet-kutatók tárták fel az „egészséges” amiloidok molekuláris működését

Magyar térszerkezet-kutatók tárták fel az „egészséges” amiloidok molekuláris működését

Ha manapság az amiloidokról esik szó, legtöbbünknek a neurodegeneratív betegségek, főként az Alzheimer- és Parkinson-kór jut eszébe, hiszen e betegségeket a legelfogadottabb elméletek szerint a kóros amiloidok lerakódása és felhalmozódása okozza az idegsejtekben. Perczel András akadémikus, az ELTE egyetemi tanára és kutatócsoportja azonban az általuk használt világszínvonalú molekuláris képalkotó eszközök segítségével feltárta, hogy a vércukorszint szabályozását befolyásoló egyes hormonok miként képesek váltogatni térszerkezetüket a funkcionális amiloid- és a bioaktív formájuk között.

  • 151 találat
  • További