VII. osztály

Elhunyt Csizmadia Imre kémikus, az MTA külső tagja Elhunyt Csizmadia Imre kémikus, az MTA külső tagja

Elhunyt Csizmadia Imre kémikus, az MTA külső tagja

Életének 90. évében, 2022. július 13-án elhunyt Csizmadia Imre, az MTA külső tagja, a kvantumkémia nemzetközi hírű professzora. A tanítványok és kollegák nevében Perczel András akadémikus, az MTA Kémiai Tudományok Osztályának elnöke búcsúzik tőle.

Magyar vegyészek cáfolták a katalitikus kémia tavalyi nagy szenzációját Magyar vegyészek cáfolták a katalitikus kémia tavalyi nagy szenzációját

Magyar vegyészek cáfolták a katalitikus kémia tavalyi nagy szenzációját

A szerves kémikusok régóta keresik a palládiumot kiváltó katalizátorokat, mivel – bár katalitikus tulajdonságai kiválóak (és sok a gyógyszeriparban megkerülhetetlen reakció esetében egyenesen pótolhatatlan) – rendkívül drága és mérgező. Tavaly ezért szenzációt keltett, amikor egy kínai kutatócsoport azzal állt elő, hogy talált egy fémet egyáltalán nem tartalmazó, teljesen szerves katalizátormolekulát. A dolog túl szép volt ahhoz, hogy igaz legyen, ahogy mások mellett az ELTE TTK Kémiai Intézetének munkatársai – közöttük az MTA Lendület Program által támogatott kutatók – is bizonyították. A cikket visszavonták, a Nature pedig most hosszú, a magyar kutatókat is idéző cikkben mutatja be a palládiumtól való szabadulás (eddig inkább hamis reményekkel teli) történetét.

Foldamerkémia – Samuel H. Gellman karácsonyi előadása

Az MTA Kémiai Tudományok Osztályának tavaly indult „Christmas Lecture” előadássorozatának második, nagy sikerű online előadása hangzott el december 21-én Prof. Samuel H. Gellman (University of Wisconsin – Medison), az MTA tiszteleti tagja tolmácsolásában.

A kémia figyelmen kívül hagyása elmulasztott kaland – interjú Perczel Andrással A kémia figyelmen kívül hagyása elmulasztott kaland – interjú Perczel Andrással

A kémia figyelmen kívül hagyása elmulasztott kaland – interjú Perczel Andrással

Az MTA Kémiai Tudományok Osztálya minden hónapban kiemel, és honlapján közérthető formában bemutat néhány figyelemre méltó kémiai publikációt, amelyet magyar kutatók tettek közzé a világ legkiemelkedőbb tudományos folyóirataiban. A kezdeményezés célja, hogy megismertessék az érdeklődőkkel a magyar kémiai kutatások legfrissebb eredményeit, és megmutassák a kémia valós arcát – ellentételezve a gyakran tapasztalható és félreértéseken alapuló negatív képet. Perczel András akadémikussal, a Kémiai Tudományok Osztálya elnökével, az ELTE Szerves Kémiai Tanszék vezetőjével beszélgettünk.

  • 129 találat
  • További