Szigma – a holnap világa

Keddenként, a 19 órás hírek után hallható az InfoRádió és az MTA közös tudományos-ismeretterjesztő műsora. A félórás, többször ismételt műsor célja, hogy a hallgatók első kézből kapjanak tájékoztatást a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózatának eredményeiről.

Embriókon végzett génszerkesztés; tumorellenes lázterápia: a Szigma – a holnap világa 2018. december 4-i adása Embriókon végzett génszerkesztés; tumorellenes lázterápia: a Szigma – a holnap világa 2018. december 4-i adása

Embriókon végzett génszerkesztés; tumorellenes lázterápia: a Szigma – a holnap világa 2018. december 4-i adása

2018.12.14

Vajon hiteles-e az a kínai kutatás, amely szerint embriókon végzett génszerkesztéssel ellenállókká tettek megszületett csecsemőket a HIV-vírussal szemben? Mit gondol a kutatásról a tudományos közösség? A tudományos magazin adásának második felében az MTA-BME „PROSPIN” Lendület Spintronikai Kutatócsoport két – a szupravezetők mikrohullámú abszorpciója és az úgynevezett lázterápia (vagy termoterápia) – területén elért eredményeiről esett szó.

Vízi mezokozmosz; magyar hálózatkutatók Európa élén: a Szigma – a holnap világa 2018. november 6-i adása Vízi mezokozmosz; magyar hálózatkutatók Európa élén: a Szigma – a holnap világa 2018. november 6-i adása

Vízi mezokozmosz; magyar hálózatkutatók Európa élén: a Szigma – a holnap világa 2018. november 6-i adása

2018.11.07

Megnyílt az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Kutatóintézet területén a kelet-közép-európai régió első vízi mezokozmosztelepe. Az új kutatási infrastruktúra átadásáról, a tizenkét műanyag tartály hazai és nemzetközi jelentőségéről, a főbb célkitűzésekről és kutatási irányokról hallhattak a tudományos magazin hallgatói. Az adás második felében arról a hatalmas nemzetközi sikerről volt szó, amelyet Lovász László, Barabási Albert-László és a cseh Jaroslav Nešetřil ért el. Vezetésükkel a Magyar Tudományos Akadémia Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézete, a Közép-európai Egyetem (CEU) és a prágai Károly Egyetem együttműködésében hatéves kutatási program indulhat közel 10 millió euróból. A kutatók célja az, hogy jobban megértsék a bennünket körülvevő nagy hálózatokat.

  • 107 találat
  • További