Földrengések Magyarországon; új magyar egértörzs: a Szigma – a holnap világa 2019. május 21. adása

Mennyire jellemző a földrengés hazánkra? Hogyan segíti egy új egértörzs a pajzsmirigyhormonok szervi hatásainak jobb megértését? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a tudományos magazin e heti adásából.

2019. május 24.

A Richter-skála szerinti 2,4-es erősségű földmozgást észlelt a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma Mór közelében. „Ez a határán van az érezhető földrengésnek, ugyanis 2,5-3-as magnitúdó körül már elképzelhető, hogy megérzik az emberek” – mondta Czanik Csenge a kutatóközpont tudományos segédmunkatársa a tudományos magazin e heti adásában. Hozzátette, hogy az ország területe szeizmikusan közepesen aktív, ami évente 5-6 érezhető és nagyságrendileg körülbelül 100 kisebb, csak műszerrel érzékelhető földrengést jelent.

Fekete Csaba és Gereben Balázs kutatócsoportjai a Nemzeti Agykutatási Program támogatásával olyan új egértörzset szabadalmaztattak, amely segíthet a pajzsmirigyhormonok szervi hatásainak jobb megértésében. A genetikailag módosított kísérleti egerek kiválóan alkalmasak többek között egyes, az anyagcserénket befolyásoló gyógyszerhatóanyagok hatásainak és mellékhatásainak vizsgálatára, illetve iparban használt vegyületek a pajzsmirigyhormon-háztatásra gyakorolt káros hatásainak a meghatározására. Fekete Csaba és Gereben Balázs az MTA KOKI vezető kutatói számoltak be a szabadalomról a Szigma e heti adásában.

A Szigma 2019. május 21-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.