Műholddal a légkör vizsgálatáért; újkőkori kiállítás Pécsett: a Szigma – a holnap világa 2019. május 14-i adása

Hogyan segíti egy műhold a légköri változások és az üzemanyag összetételének vizsgálatát? Milyen volt az élet hétezer évvel ezelőtt a Dél-Dunántúlon? Egyebek mellett ezekről is hallhattak a tudományos magazin hallgatói.

2019. május 16.

Egy műholdra telepített optikai berendezést használnak a Föld légkörébe kerülő üvegházhatású gázok mennyiségének mérésére. A GOSAT-2 műhold naponta tizenötször kerüli meg a Földet, miközben méri a légköri szén-dioxid, metán és szén-monoxid szintjét. A technológiát Magyarországon egyebek mellett az üzemanyagok összetételének vizsgálatára használják. Kis Zoltán fejlesztő, az ABB Kft. budapesti telephelye automatizálási osztályának egyik vezetője számolt be az újonnan fejlesztett optikai berendezésről.

„Leginkább tengeri kagylókból készített ékszereket – öveket, nyakláncokat és karpereceket – találnak ebből a korból. Ezek nyersanyaga jellemzően a Földközi-tenger környékéről származik, ami hosszú távú cserekapcsolatokat feltételez. A kiállításon még átfúrt szarvasszemfogból készült csüngők is láthatók. Fegyverek azonban nem igazán kerültek elő 7 ezer évvel ezelőttről" mondta el Marton Tibor, a Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének munkatársa a pécsi Csontváry Múzeum elmúlt évtizedekben feltárt újkőkori leleteit bemutató, átfogó régészeti kiállítással kapcsolatban.

A Szigma 2019. május 14-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.