Újabb fertőző betegségek Európában; a magyar ivóvíz minősége: a Szigma – a holnap világa 2019. április 30-i adása

Milyen új betegségek terjednek Európában a kullancsok és a szúnyogok által? Vajon a korábbiaknál magasabb a szennyezőanyagok mennyisége az ivóvízben? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphattak az e heti adás hallgatói.

2019. május 3.

A kullancsok és a szúnyogok által terjesztett kórokozók egyre több megbetegedést okoznak Magyarországon. Ennek oka az emelkedő átlaghőmérséklet, az enyhébb telek, vagyis a klímaváltozás. Európában várhatóan elsősorban a kullancsok által terjesztett fertőző betegségek száma növekszik, míg Magyarországon leginkább a Lyme-kór fokozottabb terjedése várható – mondta Páldy Anna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ klímaegészségüggyel foglalkozó munkatársa. A Lyme-kórt baktérium, a Borrelia burgdorferi okozza, védőoltás nincs ellene, viszont antibiotikummal kezelhető.

Magyarországon évente több mint 60 ezer ivóvízmintából összesen majd' 900 000 vizsgálatot végeznek. Ezek eredménye alapján a szolgáltatott ivóvíz minősége megfelel az európai átlagnak. Az elosztóhálózatban, különösen az épületek belső vízhálózatában előfordulhatnak olyan anyagok, amelyek a vízminőség romlását okozhatják. Vargha Márta biológus, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vízhigiéniáért felelős vezető főtanácsosa nyilatkozott a magyar ivóvízek minőségéről a tudományos magazin e heti adásában.

A Szigma 2019. április 30-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.