Az iskolai bántalmazás vizsgálata; kialakulóban egy újabb űrverseny: a Szigma – a holnap világa 2019. április 2-i adása

Mi váltja ki az iskolai bántalmazást, milyen formái vannak, milyen résztvevői szerepek azonosíthatók, és milyen következményei lehetnek? Miért vált sürgetővé az amerikaiaknak egy újabb Holdra szállás?  Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a Szigma e heti adásának hallgatói.

2019. április 4.

Az utóbbi években hazánkban is egyre nagyobb figyelem övezi az iskolai agresszió és bántalmazás jelenségét. A külföldi szakirodalomban bullying néven ismert jelenség olyan ismétlődő, rosszindulatú cselekvés, amelyet egy vagy több fiatal követ el egy áldozattal szemben, aki nem képes megvédeni magát. Az iskolai agressziót, bántalmazást vizsgálja az MTA TK CSS – RECENS Kutatócsoportja. Az eredmények szerint a bántalmazókat társaik népszerűbbnek tartják, mint amilyenek valójában. A diákok többsége nem tekinti őket barátjának, de úgy gondolja, hogy a többiek igen. Kisfalusi Dorottya, az MTA TK Szociológiai Intézetének tudományos segédmunkatársa számolt be a kutatásról a tudományos magazin e heti adásában.

Mike Pence, az Amerikai Egyesült Államok alelnöke, a Nemzeti Űrtanács elnöke a testület keddi ülésén bejelentette: 5 év múlva újra amerikai lép a Hold felszínére. Az utazás – Horvai Ferenc űrkutató, csillagász szerint – a Kínával és Oroszországgal fellángoló űrverseny miatt vált égetővé. 1969-ben lépett először ember a Holdra, és 1972-ben hagyták ott az amerikaiak a Holdat. Ennek okairól is beszélt az InfoRádióban Horvai Ferenc.

A Szigma 2019. április 2-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.