A CERN jövője; dinoszauruszokat is túlélő gombák: a Szigma – a holnap világa 2019. április 9-i adása

Mik a jövőbeli tervei a CERN kutatóinak? Hogyan élhették túl a gombák az élővilág nagyobb kihalási eseményeit? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphattak a tudományos magazin e heti adásának hallgatói.

2019. április 12.

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) Budapesten tartotta éves nagy konferenciáját. „A találkozó célja a jövő lehetőségeinek és megoldásainak feltérképezése” – mondta el az eseménynek helyet adó MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatója, Lévai Péter.

Hogyan alakulhatott a ma élő gombafajok evolúciója, voltak-e fajképződési robbanások és tömeges kihalási események, és milyen szabályszerűségek szerint alakul a gombák sokfélesége a Föld különböző pontjain? Ezeknek a kérdéseknek eredt nyomába Nagy László, Varga Torda, Krizsán Krisztina és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban működő Lendület Gomba Genomika és Evolúció Csoport többi tagja most megjelent tanulmányukban. Cikkük a Nature Ecology and Evolution folyóirat címlapjára került. Az eredményekről Varga Torda, a kutatásban részt vevő PhD-hallgató számolt be .

A Szigma 2019. április 9-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.