Hidrogéngáz zöldalgákból; a havasi mormoták alacsony genetikai sokfélesége: a Szigma – a holnap világa 2019. június 18-i adása

Hogyan lehet zöldalgák segítségével hidrogéngázt előállítani, és milyen gazdasági és környezeti hatással jár a felfedezés? Miért aggasztó a havasi mormoták genetikai diverzitásának csökkenése? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a tudományos magazin e heti adásának hallgatói.

2019. június 24.

Az eddigieknél hatékonyabban lehet hidrogéngázt előállítani zöldalgák segítségével az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban (MTA SZBK) kifejlesztett új módszer segítségével – egyelőre laboratóriumi körülmények között. A 2010 óta folyó kutatásnak már több olyan eredménye van, amelyek együttesen arra utalnak, hogy a jövőben a szabadban, de legalábbis üvegházakban környezetbarát módon lehet hidrogént termelni. Az eredményről Tóth Szilvia Zita, az MTA SZBK Növénybiológiai Intézet Lendület Molekuláris Fotobioenergetikai Csoport tudományos főmunkatársa számolt be.

A berlini orvostudományi egyetem által vezetett nemzetközi kutatócsoport a havasi mormota genetikai diverzitását vizsgálta. A kutatás során kiderült, hogy a nagy egyedszám ellenére kicsi a faj genetikai sokszínűsége, ami rágcsálók körében ritkaságnak számít, és jelentősen csökkenti a környezethez való alkalmazkodás sikerességét. A kutatás jelentőségéről és eredményeiről Sramkó Gábor, a Debreceni Egyetem Evolúciós Filogenomikai Kutatócsoportjának vezetője beszélt a Szigma e heti adásában.

A Szigma 2019. június 18-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.