I. Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya

Osztályülés

A Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya 2024. június 10-én vegyes jelenlétű osztályülést, majd azt követően az akadémikusok (hazai és külső tagok) részvételével zárt ülést tart.

TOVÁBB

Osztályülés

A Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya 2024. április 15-én vegyes jelenlétű osztályülést, majd azt követően a hazai akadémikusok részvételével zárt ülést tart.

TOVÁBB

Osztályülés

A Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya 2024. március 11-én vegyes jelenlétű osztályülést tart.

TOVÁBB
Lendületesek: Szilágyi Emőke Rita Lendületesek: Szilágyi Emőke Rita

Lendületesek: Szilágyi Emőke Rita

A 15–17. századból az emberek többsége csupán néhány jelentős magyar humanista szerzőt ismer. Szilágyi Emőke Rita, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet tudományos munkatársa, a Humanista kánonok és identitások a Magyar Királyságban 1450–1630 Lendület-kutatócsoport vezetője e hiányosságot igyekszik orvosolni. Az MTA Lendület Programjának támogatásával azt vizsgálja, hogy az 1400–1600-as években aktív szerzők közül kik és miért maradtak meg a köztudatban, vagy éppen miért estek ki onnan.

TOVÁBB

Osztályülés

A Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya 2024. február 12-én vegyes jelenlétű osztályülést tart.

TOVÁBB

Osztályülés

A Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya 2024. január 15-én vegyes jelenlétű osztályülést tart

TOVÁBB

Friedrich Max Müller 200

Ünnepi felolvasás az 1874-ben a Magyar Tudományos Akadémia külföldi levelező tagjává választott tudós születésének 200. évfordulója alkalmából

TOVÁBB

Osztályülés

A Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya 2023. december 11-én vegyes jelenlétű osztályülést tart.

TOVÁBB

Bemutatkozik az MTA Tudomány a Magyar Nyelvért Nemzeti Programja – Videón a közgyűlési tanácskozás Bemutatkozik az MTA Tudomány a Magyar Nyelvért Nemzeti Programja – Videón a közgyűlési tanácskozás

Bemutatkozik az MTA Tudomány a Magyar Nyelvért Nemzeti Programja – Videón a közgyűlési tanácskozás

Helynévtár, a magyar nyelv digitális támogatása, illetve fenntarthatósága, valamint álhírek és áltudományos nézetek nyelvészeti azonosítása – ezek az MTA Tudomány a Magyar Nyelvért Nemzeti Program legfontosabb pontjai. A 2022-ben elindított program eddigi eredményeiről számoltak be az abban részt vevő kutatók az MTA 197. közgyűléséhez tartozó tanácskozáson. A konferenciáról készült felvételek cikkünkben megtekinthetők.

TOVÁBB

Hajdú 100

Emlékülés Hajdú Péter nyelvész születésének 100. évfordulója alkalmából

TOVÁBB

Budapest 150

A Nyelv- és Irodalomtudományok Osztályának interdiszciplináris konferenciája a Magyar Tudomány Ünnepén

TOVÁBB

Osztályülés

A Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya 2023. október 16-án vegyes jelenlétű osztályülést és előtte a hazai akadémikusok részvételével vegyes jelenlétű zárt ülést tart.

TOVÁBB
  • 363 találat
  • További