I. Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya

Bécsy Tamás-díj 2019

Az MTA Színház- és Filmtudományi Állandó Bizottságának és a Theatron Műhely Alapítvány kutatóközösségének idén alapított szakmai elismerése

A Bécsy Tamás-díjat az MTA Színház- és Filmtudományi Állandó Bizottsága és a Theatron Műhely Alapítvány kutatóközössége alapította 2019-ben, a veszprémi Színháztudományi Tanszék első induló szemeszterének 25. évfordulóján azzal a céllal, hogy ilyen módon emlékezzék meg a színháztudomány magyarországi intézményeinek megalapítójáról, sokunk mesteréről. A díjat minden évben Bécsy Tamás születésnapján, augusztus 28-án hirdetjük ki és ősszel adjuk át; első alkalommal 2019. november 26-án.

A Bécsy-díjjal minden évben egy színháztudományi, drámatörténeti, esetleg színházi gyakorlattal kapcsolatos teljesítményt ismerünk el az előző évből. A díjazott munka jellege szerint lehet tanulmány, fordítás, monográfia, iskolateremtés, tudományszervezés, kulturális menedzsment, művészi alkotás vagy színházi neveléssel kapcsolatos program/foglalkozás. A kiválasztás legfőbb ismérveként a kitartó kutatást, az állhatatos építkezést, a szenvedélyes elkötelezettséget, a közösségteremtés szándékát tartjuk szem előtt. A díjazott munkáról az MTA Színház- és Filmtudományi Állandó Bizottságának javaslata nyomán a Theatron Műhely Alapítvány Kuratóriuma dönt.

2019-es díjazottunk Muntag Vince színháztörténész, az ELTE BTK doktori hallgatója. Muntag Vince évek óta foglalkozik Molnár Ferenc életművével. A díjjal elsősorban azt a tudományos aktivitást kívánjuk elismerni, amelyet Molnár munkásságának újraolvasása, korszerű újrainterpretálása érdekében fejtett ki. Muntag írásai, melyek a magyar szaktudományosság mellett az angolszász egyetemi közeget is megszólítják, az utóbbi években nemcsak a magyar színjátszás kérdéseit helyezik el az európai diskurzusban, hanem kíváncsivá is teszik az angol nyelven olvasókat a molnári életmű – előttük másként rejtetten maradó – különösségére. Tanulmányai és előadásai nemzedékében párját ritkító elmélyültségre vallanak, s minden bizonnyal a díj névadójának, Bécsy Tamásnak az elismerését is kivívnák. Készülő Molnár-monográfiája nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi színháztudomány kontextusában is jelentős eseménynek ígérkezik.