Közoktatás-fejlesztési Kutatási Program

Elhunyt Bernáth László pszichológus, az MTA−ELTE Matematika Tanuláselméleti Kutatócsoport vezető kutatója

2024. július 31.
Bernáth László

Mély együttérzéssel tudatjuk, hogy Bernáth László PhD,
a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával megvalósuló MTA−ELTE Matematika Tanuláselméleti Kutatócsoport megbecsült vezető kutatója, valamint az ELTE Pedagógia és Pszichológia Tanszék szeretett oktatója 2024. július 23-án,
69 éves korában elhunyt.

A sokoldalú szakember kutatási területe kiterjedt többek között a vizuális keresés és érzelem, a tanulási stílus, a matematikai szorongás, valamint a matematikai és a téri képességek kapcsolatának vizsgálatára, ezenkívül jelentős kutatásokat végzett a tánc és a kognitív pszichológia interdiszciplináris területein.

Kimagasló munkásságát és elkötelezettségét számos díjjal is elismerték:
ELTE Pro Universitate Emlékérem ezüst fokozata (2018), ELTE Pro Ingenio Nívódíj (2022), ELTE Pedagógusképzéséért Díj (2023), Ranschburg Pál-emlékérem (2023).

Búcsúzunk Tőle a közösség minden tagja nevében, az általa mindig őszintén támogatott fiatalabb generáció alábbi megemlékezésével.

„Bernáth tanár úr − Laci − kollégánk, mentorunk volt, rengeteget tanultunk tőle. Bernáth tanár urat sokunk a Fejlődéspszichológia előadáson ismerte meg. Előadásain humorával, kedvességével, emberségével és hatalmas tudásával lenyűgözte a hallgatóságot. Amit csak lehet, megtettünk, hogy az ő szemináriumi csoportjába kerüljünk, és meghallgassuk lebilincselő előadásait a Módszertani mesék estébe nyúló alkalmain is. Sokunkat az ő személyisége és ezek az alkalmak inspiráltak arra, hogy TDK-zzon, később pedig a kutatócsoport tagjává váljon.

Kutatócsoportunk alapító tagjaként a kezdetektől rengeteget ötletelt velünk a lágymányosi irodában, az új kutatási tervekhez mindig volt néhány jó tanácsa, fontos kérdése, értékes referenciája. Barátként és mentorként félmondatos bölcsességeivel vagy épp támogató beszélgetésekkel segített minket friss felnőtti szerepünkben. A legváratlanabb pillanatokban pedig matematika–fizika szakos tanári énje bukkant elő egy feladattal, érdekességgel. Őszintén szívén viselte szakmai és személyes fejlődésünket, akár saját szakmai érdekeit háttérbe szorítva is támogatott bennünket, például közös publikációkkal, pályázatokkal.

Hálásak vagyunk, hogy egy olyan ember tekintett minket kollégájának, mint Bernáth Laci. Sosem felejtjük kivételes bölcsességét, észjárását, humorát. Különleges, rendkívül értékes embert vesztett el vele a világ.

Ég Veled, Laci! Nyugodj békében, Tanár Úr!”