VIII. Biológiai Tudományok Osztálya

Természetes vegyületek, mint cél biomolekulák a sejtadhézióban és migrációban: a biomolekuláris stimulációtól a jelölésmentes módszerekkel történő felfedezésig és a bioaktivitáson alapuló izolálásig

Nanobioszenzorika Laboratórium
("Lendület" Kutatócsoport)
2021. november 16.


Összefoglaló cikkünkben a természetes vegyületek sejtadhézióra és mozgásra gyakorolt hatásairól írtunk.(Beatrix Péter, Imre Boldizsár, Gábor M. Kovács, Anna Erdei, Zsuzsa Bajtay, Alexandra Vörös, Jeremy J. Ramsden, Ildikó Szabó, Szilvia, Robert Horvath. Natural compounds as target biomolecules in cellular adhesion and migration: from biomolecular stimulation to label-free discovery and bioactivity-based isolation. Biomedicines, 2021). Ebben a cikkben rendszereztük azokat a meglévő ismereteket, amelyek a természetes metabolitok adhéziót és mozgást befolyásoló mechanizmusairól, valamint a génexpresszióban betöltött szerepükről szólnak. Kiemeltük a természetes vegyületek gyorsabb és egyszerűbb szűrésének lehetőségeit új, jelölésmentes módszerek alkalmazásával, amelyek egyúttal jóval nagyobb mennyiségi meghatározást tesznek lehetővé, mint az eddig alkalmazott hagyományos módszerek. A természetes vegyületek sejtek adhéziójára és mozgására gyakorolt hatásait vizsgáló legújabb tanulmányokat szisztematikusan osztályoztuk, a hatóanyagokat eredetük szerint (növények, állatok vagy gombák) jellemezve. Összefoglaltuk továbbá a SARS-CoV-2 természetes kivonatokkal történő kezelésével kapcsolatos legújabb tanulmányok és kísérletek eredményeit is, amelyek elsősorban a vírus megtapadását és bejutását befolyásolják.

A SARS-CoV-2 kötődés sematikus illusztrációja, és két lehetséges példa e folyamat gátlására. (A) A vírus kapcsolódhat a gazdasejt ACE2 receptorához vagy integrinjéhez. Az RGD-integrin kölcsönhatás kalciumfüggő módon megy végbe. A folyamat eredményeként a vírus behatol a sejtbe és elkezdi önmagát másolni. (B) Számos vegyület kötődik a tüskefehérjéhez, vagy akár megváltoztathatja azt, és megakadályozhatja a vírusreceptor kötődését. (C) A tüdőben a kétértékű ionok koncentrációjának csökkentése pulmonális EDTA kelátképző terápiával gátolhatja a vírus-gazda kölcsönhatást.