VIII. Biológiai Tudományok Osztálya

Osztályülések előadásai

Biztonságos gyógyítás univerzális sejtekkel
Nagy András, az MTA külső tagja (Lunenfeld-Tanenbaum Research Institute, Sinai Health System, Toronto, Kanada) előadása
Elhangzott a 2020. február 11-i osztályülésen

Ebben az előadásban azokról a tudományos eredményekről számolok be, amelyeket a laboratóriumomban az elmúlt négy évben elértünk.

A sejtterápiák széleskörű alkalmazásához két fontos problémát sikerült megoldanunk: 1. A sejtek biztonságossá tételét és 2. hogy a beteg immunszupresszió alkalmazása nélkül se lökje ki az idegen genetikai anyagot tartalmazó terápiás sejteket. Ezen két probléma megoldása lehetővé teszi, hogy egyetlen őssejt vonalat használhassunk az összes ember gyógyításához.

Jelenleg állatmodelleken, degenerációs betegségekre dolgozunk ki sejtterápiás gyógymódokat. Többek között a makula degenerációt, a reumát, a cukorbetegséget és a szklerózis multiplexet célozzuk. A legtöbb esetben a terápia nem csak a hiányzó sejteket pótolja, hanem a sejtek transzgénekről olyan fehérje alapú faktorokat is termelnek, amelyek tovább segítik a regenerációs folyamatokat.

A Magyar Tudományos Akadémiához való kapcsolódásom elősegítette azt is, hogy mindkét fél számára gyümölcsöző kapcsolatokat építsünk ki magyar kutatócsoportokkal.

Archívum

Osztályülések előadásai 2019-ben

Osztályülések előadásai 2018-ban

Osztályülések előadásai 2017-ben

Osztályülések előadásai 2016-ban

Osztályülések előadásai 2015-ben

Osztályülések előadásai 2014-ben

Osztályülések előadásai 2013-ban

Osztályülések előadásai 2012-ben