VIII. Biológiai Tudományok Osztálya

HeLa rákos sejtek adhéziója Vero kompakt sejtrétegen

Nanobioszenzorika Laboratórium
("Lendület" Kutatócsoport)
2022. augusztus


FluidFM erőspektroszkópiai méréssel vizsgáltuk az epiteliális Vero és HeLa sejtek adhéziós tulajdonságait (1. ábra). Eltérést tapasztaltunk az erőspektroszkópiai tulajdonságokban a Vero sejtek kompakt rétegösszeállás érési folyamatában (egyedi sejtek, szigetek, szoros monoréteg), de a HeLa sejtek között nem figyelhető meg a különbség ezekben a csoportosítási szintekben. Megfigyeltünk a kompakt Vero monoréteg tetejére elhelyezett rákos HeLa sejtek inváziós erőhatását és azt találtuk, hogy a HeLa sejtek szignifikánsan erősebben tapadnak a szoros Vero monohez, mint az azonos eredetű sejtek. Ezenkívül rögzítettük és elemeztük a Vero monorétegek mechanikai jellemzőit a rákos HeLa sejtek hatására (Nagy et al. Cell-substratum and cell-cell adhesion forces and single-cell mechanical properties in mono- and multilayer assemblies from robotic fluidic force microscopy. European Journal of Cell Biology, 2022).

1. ábra. A FluidFM műszer és a mérés folyamátának sematikus ábrázolása.

Kifejlesztettünk egy új eljárást rákos sejtek (HeLa) kompakt sejtrétegekbe (Vero) történő inváziójának monitorozására kvantitatív fáziskontraszt mikroszkópiával (Holomonitor, 2. ábra) (Nagy et al. Simple and automatic monitoring of cancer cell invasion into an epithelial monolayer using labelfree holographic microscopy. Scientific Reports, 2022).

2. ábra. A mérés folyamatának sematikus ábrázolása. (A) Vero sejtek tenyésztése (B) HeLa sejtek pipettázása a kompakt Vero sejtrétegre (C) Mindkét folyamatot a Holomonitor M4 műszerrel követjük nyomon. (D) A HeLa sejtek Vero sejtrétegbe történő inváziójának sematikus ábrázolása.