VIII. Biológiai Tudományok Osztálya

Életének 87. évében elhunyt Bódis-Wollner Iván, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja

2024. július 4.

Bódis-Wollner Iván Szegeden született 1937. október 1-jén. Egyetemi hallgató volt 1956-ban, ám a forradalomban való részvétele miatt el kellett hagynia az országot: Jugoszlávián keresztül Ausztriába ment. 1965-ben szerzett orvosi diplomát a Bécsi Egyetemen. 1965-től 1971-ig először a Cambridge-i Egyetemen tanult fiziológiát, majd az Edinburgh-i Egyetemen mesterséges intelligenciát. Ezután 25 évet töltött a New York-i Mt. Sinai Hospitalban szakmai gyakorlaton, majd rezidensként, végül pedig a neurológia professzoraként, illetve a Parkinson-kórral, és a vele kapcsolatos rendellenességekkel foglalkozó központ társigazgatójaként. 1995-ben a Parkinson-kór alapkutatása és klinikai munkája elismeréseként a National Parkinson Foundation a King County Hospitalban lévő klinikáját a Parkinson-kór Kutatásának Kiválósági Központjává nyilvánította. 1993-tól neurológiát tanított a New York-i Állami Egyetemen (SUNY), professzor a brooklyni Egészségtudományi Központban és szemészeti professzor a SUNY-n, majd, a SUNY Downstate Medical School Neurológiai és Szemészeti Intézetének professzora.

Vendégprofesszor volt többek között a Római Egyetemen, a kanadai Université de Sherbrooke-on, a Sanghaji Egyetemen, a Pekingi Egyesült Orvosi Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen.

Fő kutatási területe a vizuális információ észlelésével és – elsősorban a Parkinson-kórban tapasztalható – látási zavarokkal kapcsolatos alapvető agyi folyamatok kutatása volt. Több mint 200 peer-reviewed tanulmány, valamint 7 könyv szerzője és/vagy társszerzője.

Elismerései között szerepel a Fogarty Senior Fellowship (1986), a Humboldt-díj (1993). A Szegedi Tudományegyetemen doctor honoris causa (1998).

„Dr. Bódis-Wollner terjesztette el a Parkinson-kór »pre-cardinal« stádiumának fogalmát mind a neurológiában, mind a »lay pressben«. (…) Előadott szerte a világban, tanította az orvostanhallgatókat, képezte a fiatalabb tudósok javát, iskolát teremtett. (…) Elnöke volt a Parkinson-kór Kutatócsoport »non-motor« munkacsoportjának, amely a klinikai Parkinson-kór kutatásának országos »thinktankja«”. – hangzott el 2011-ben New Yorkban, a Képviselőházban elmondott méltatásban.

Bódis-Wollner professzor azonfelül, hogy részt vett az Amerikai Magyar Akadémikusok Társaságának megalapításában, a New York-i Magyar Tudományos Társaság alapító tagja is. 2015-ben, a Társaság fennállásának 5. évfordulóján tartott előadásának címe magyarul: Amit az emberi szem nem mond el az emberi agynak. 2001-ben a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjává választotta a Biológiai Tudományok Osztályában.

Bódis-Wollner Iván világviszonylatban kiemelkedő tudósa volt a neuro-ophthamológiának, halála pótolhatatlan űrt hagy maga után.

Tigyi Gábor és Záborszky László, az MTA külső tagjai