VIII. Biológiai Tudományok Osztálya

Az év kiemelkedő szünbiológiai témájú egyetemi doktori (PhD) értekezése-díj 2022. évi díjazottjai

A díjra olyan tehetséges, magyar állampolgársággal rendelkező kutatók pályázhattak, akik a szünbiológia területén végzik tudományos tevékenységüket, és az előző naptári évben sikerrel védték meg egyetemi doktori (PhD) értekezésüket, továbbá tagjai az MTA köztestülete Diverzitásbiológiai vagy Ökológiai Tudományos Bizottságának. A díj átadására a Diverzitásbiológiai és az Ökológiai Tudományos Bizottság által szervezett, a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó előadóülés keretében került sor 2022. november 24-én.

A díjazottak:

  • Fekete Réka PhD: a Debreceni Egyetem Növénytani Tanszékének tudományos munkatársa.

    Doktori értekezésének címe: Utak hatása a növényi sokféleségre
    Témavezetője: Dr. Molnár V. Attila
    Doktori iskola: Debreceni Egyetem, Juhász-Nagy Pál Doktori Iskola
  • Nagy Nikoletta PhD: a Debreceni Egyetem, Természettudományi és Technológiai Kar, Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszékének munkatársa.

    Doktori értekezésének címe: Nagyfejű csajkók (Lethrus apterus) génexpressziójának vizsgálata az utódgondozó viselkedés szempontjából
    Témavezetői: Prof. Barta Zoltán és Dr. Németh Zoltán
    Doktori iskola: Debreceni Egyetem, Juhász-Nagy Pál Doktori Iskola
  • Ujszegi János PhD: az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetében a Lendület Evolúciós Ökológiai Kutatócsoport munkatársa.

    Doktori értekezésének címe: Kétéltűek kémiai védekezésének evolúciós ökológiája – kölcsönhatások mikrobák és a természetes immunrendszer első védelmi vonala között
    Témavezetője: Dr. Hettyey Attila
    Doktori iskola: ELTE Biológia Doktori Iskola

    Képgaléria