VIII. Biológiai Tudományok Osztálya

A Roundup Classic és komponenseinek citotoxikus hatásának meghatározása az NE-4C és MC3T3-E1 sejtvonalakon biokémiai és áramlási citometriás vizsgálatokkal

Nanobioszenzorika Laboratórium
("Lendület" Kutatócsoport)
2022. április 20.


A piacvezető, széles spektrumú, szintetikus gyomirtó szer, a Roundup Classic, és hatóanyagai, a glifozát (izopropil-amin (IPA) sója formájában) és a felületaktív polietoxilált faggyúamin (POE-15) citotoxikus hatását két rágcsáló sejtvonalon határoztuk meg; egy neuroektodermális őssejt-szerű (NE-4C) és egy nagy alkalikus foszfatáz aktivitású oszteoblaszt sejtvonallal (MC3T3-E1). A citotoxicitást, a genotoxicitást, a sejtek életképességére és a sejtciklusokra gyakorolt hatásokat öt áramlási citometriás tesztben vizsgáltuk, amelyek közül a kettőt az enzimatikus assay és a lúgos gélelektroforézis (Comet) teszttel hasonlítottuk össze. Valamennyi teszt azt mutatta, hogy az NE-4C sejtek érzékenyebbek a vegyületekkel végzett kezelésekre, mint az MC3T3-E1 sejtvonal. Az áramlási citometriás életképességi tesztben nagyobb érzékenységi különbségeket mutattunk ki (7-9-szeres), mint az MTT-tesztben (1,5-3-szoros); a genotoxicitási tesztben Comet assay-vel (3,5-403-szor), mint a DNS-károsodás teszttel (9,3-158-szor); és az apoptózis tesztben az Annexin V elhalt sejt kittel (1,1-12,7-szeres), mint a Caspase 3/7 kittel (1-6,5-szeres). A sejtciklus vizsgálatok magas sejtszámot (~70%) jeleztek a G0/G1 fázisban az MC3T3-E1 sejtek esetében, mint az NE-4C sejtben (~40%) 24 óra elteltével. Munkánkban meghatároztuk (Marianna Oláh, Enikő Farkas, Inna Székács, Robert Horvath, András Székács. Cytotoxic effects of Roundup Classic and its components on NE-4C and MC3T3-E1 cell lines determined by biochemical and flow cytometric assays. Toxicology Reports, 2022), hogy az anyagok gátló hatásának sorrendje egyértelműen a POE-15 > Roundup Classic > > glifozát IPA só volt.

A Roundup Classic gyomirtószer, és hatóanyagai, a glifozát (izopropil-amin (IPA) sója formájában) és a felületaktív polietoxilált faggyúamin (POE-15) citotoxikus hatását két rágcsáló sejtvonalon határoztuk meg.